Direct naar artikelinhoud

Belgisch-Franse fotograaf die vastzit in Turkije stopt hongerstaking

De fotojournalist was vorige week in hongerstaking gegaan nadat hij niet werd vrijgelaten.

De Belgisch-Franse fotojournalist Mathias Depardon, die sinds 8 mei vastgehouden wordt in Turkije, heeft vrijdagavond zijn hongerstaking stopgezet. Dat heeft een verantwoordelijke van Reporters zonder Grenzen gemeld.

"Mathias Depardon is goed behandeld, hij weet dat zijn dossier op het hoogste niveau afgehandeld wordt en hij heeft zijn hongerstaking beëindigd", aldus Christophe Deloire op twitter.

Deze namiddag vond een ontmoeting plaats tussen een vertegenwoordiger van het Franse consulaat in Ankara en de fotograaf, "in het kader van de consulaire bescherming die gevraagd is door de minister van Buitenlandse Zaken", aldus een Franse diplomatieke bron.

De Turkse president Erdogan besprak donderdag in zijn ontmoeting met de Franse president Macron in Brussel het lot van de fotograaf. Erdogan beloofde het dossier snel te zullen behandelen.

De 36-jarige freelance fotoreporter werd op 8 mei opgepakt in Hasankeyf, in het zuidoosten van Turkije, waar hij een reportage maakte voor National Geographic. Sinds 21 mei was hij in hongerstaking tegen zijn opsluiting. Depardon is opgegroeid in Frankrijk, België en de Verenigde Staten. Hij heeft journalistiek gestudeerd in Brussel en is daarna bij Le Soir gaan werken. Hij heeft een Belgische moeder. 

Twitter bericht wordt geladen...