Direct naar artikelinhoud
Update

Politie verspreidt foto's van terrorist Manchester enkele uren voor aanslag

Beelden van de zelfmoordterrorist enkele uren voor de aanslag.

De politie van Greater Manchester heeft twee foto's vrijgegeven van Salman Abedi vlak voor de aanslag op de Manchester Arena. De beelden zijn afkomstig van beveiligingscamera's en tonen Abedi een paar uur voordat hij zichzelf opblies.

Op de foto's is te zien dat Abedi een dikke jas aanheeft en een rugzak draagt. De politie heeft de beelden verspreid om zo meer informatie te kunnen verzamelen over de laatste uren van de zelfmoordterrorist.

De politie vraagt aan het publiek om informatie te verschaffen over de activiteiten van Abedi na 18 mei, toen hij terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk na een reis naar Libië. "Het onderzoek gaat goed vooruit en we weten dat een van de laatste plaatsen waar Abedi naartoe ging, een appartement was in de stad. Van daar vertrok hij naar de Manchester Arena", aldus de politie. "De flat is erg relevant als een locatie waar vermoedelijk de laatste bijeenkomst plaatsvond rond het springtuig."

Verschillende invalshoeken
"In de afgelopen vijf dagen hebben we belangrijke informatie verzameld over Abedi, zijn bondgenoten, zijn financiën, de plaatsen waar hij is geweest, hoe het springtuig was gebouwd en het bredere complot", aldus de politie nog. "Als resultaat van de arrestaties en huiszoekingen die hebben plaatsgevonden, hebben we nu verschillende invalshoeken voor het onderzoek."

Identiteit Abedi binnen 2 uur achterhaald
De Greater Manchester Police laat ook nog weten dat ze veertien locaties aan het doorzoeken is, en dat er al dertien mensen werden opgepakt vanwege mogelijke terroristische misdrijven. Ze meldt ook dat de antiterreurdiensten binnen de twee uur na de aanslag de identiteit van de dader hadden achterhaald.

Eerder op de dag verlaagde premier Theresa May het terreurniveau in het land opnieuw, van "kritiek" naar "ernstig".