© AP

South Carolina stemt voor weghalen ‘Confederate flag’ aan parlement

De senatoren in de Amerikaanse deelstaat South Carolina (zuidoosten) hebben maandag met een overtuigende meerderheid het wetsvoorstel over het weghalen van de vlag van de Geconfedereerde Staten goedgekeurd.

rdc

De lokale Senaat stemde met 37 stemmen tegen 3 in met de tekst, waarin wordt voorgesteld om de controversiële vlag te verwijderen aan het parlementsgebouw in Columbia, de hoofdstad van South Carolina. Momenteel wappert de vlag in de tuin van het gebouw nog altijd naast een monument waarmee de slachtoffers van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) worden herdacht. Het wetsvoorstel moet dinsdag wel nog worden goedgekeurd door de Kamer, waar een tweederdemeerderheid nodig is.

De rode vlag met blauw kruis en witte sterren werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog gebruikt door de zuidelijke staten, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Tegenstanders zien de vlag dan ook als een symbool voor racisme en blanke overheersing.

De discussie over het gebruik van de vlag werd in de VS weer aangewakkerd nadat een racistische schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, South Carolina, op 17 juni aan negen mensen het leven had gekost. Maar volgens de Democratische volksvertegenwoordiger Vincent Sheheen, die het wetsvoorstel had ingediend, moet de vlag niet enkel worden weggehaald vanwege die schietpartij. Dat moet gebeuren ‘omdat het de juiste beslissing is’, zo klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER