Donderdag wordt cruciaal voor Zweedse coalitie

Donderdagochtend moet blijken of de "Zweedse coalitie" levensvatbaar is. Dat heeft coformateur Kris Peeters (CD&V) vanmiddag gezegd vooraleer de begrotingsbesprekingen tussen de mogelijke coalitiepartners CD&V, N-VA, Open VLD en MR werden aangevat.

De onderhandelaars moeten op zoek gaan naar 20 miljard euro, waarbij het volgens Peeters belangrijk is dat er een goede verhouding gevonden wordt tussen besparingen en bijkomende inkomsten, een verhouding die voor iedereen aanvaardbaar is.

Volgens MR-onderhandelaar Didier Reynders bedraagt de inspanning voor volgend jaar iets meer dan vijf miljard. Hij wees er voorts op dat Europa van ons land ook een oefening voor de komende drie jaar verwacht.

Peeters herinnerde eraan dat hij donderdag met coformateur Charles Michel (MR) naar de koning moet en dat er uiterlijk donderdagmorgen ook een Belgische kandidaat-eurocommissaris moet zijn voorgedragen. Voor die functie lijkt het nog steeds te gaan tussen Marianne Thyssen (CD&V) en Didier Reynders (MR).

"We hebben van Europa een deadline gekregen om de knoop omtrent de Europese Commissaris door te hakken. Dat is iets wat de normale gang van de onderhandelingen doorkruist, vandaar dat we iets sneller moeten werken en hopelijk tegen donderdag weten of deze Zweedse coalitie effectief levensvatbaar is, en of ze die bergritten heeft overleefd", verduidelijkt Peeters.

Meest gelezen