RvS: alle centrales kunnen dicht

Nieuws
Het is mogelijk om alle kolencentrales in Nederland te sluiten, maar daar is dan wel een nationale sluitingswet voor nodig. Dat schrijft de Raad van State in een woensdag uitgebracht advies aan minister van Economische Zaken Henk Kamp.
anp
donderdag 20 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Kamp werd door de vorige Tweede Kamer opgeroepen alle kolencentrales te sluiten. Een van de voorstellen, om de rendementseisen zo hoog te maken dat geen enkele centrale eraan kan voldoen, is waarschijnlijk in strijd met Europese regels voor de uitstoot in de industrie, aldus de RvS. Als er echter een nationale sluitingswet zou worden aangenomen, komen die Europese regels niet in beeld. Wel moet in bredere zin worden gekeken of er geen andere Europese struikelblokken zijn voor een dergelijke wet.

De vijf oudste kolencentrales van Nederland sloten vorig jaar en dit jaar de deuren. Van de vijf resterende centrales in Nederland zijn er drie pas enkele jaren geleden geopend. Heikel punt is of de eigenaren van de centrales een schadevergoeding moeten krijgen als hun centrales dicht gaan.

Volgens de RvS hoeft dit niet per se, maar moet er wel een overgangsperiode komen zodat de eigenaren de schade kunnen beperken. Gebeurt dat niet, dan wordt mogelijk het eigendomsrecht geschonden, dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Urgenda-zaak

Greenpeace roept de politiek in een reactie op om de kolencentrales uiterlijk over drie jaar te sluiten. ‘Het klimaat wacht niet. Om het vonnis van de rechter in de Urgenda-klimaatzaak te halen en te voldoen aan het Parijsakkoord is sluiting in 2020 nodig’, stelt de milieuorganisatie.

In de Urgenda-zaak bepaalde de rechter dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen met een kwart moet verminderen ten opzichte van 1990. Die verplichting komt voort uit klimaatverdragen die Nederland heeft ondertekend. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.