"We kijken tussen de zandzakjes heen naar de wapperende vlag van IS"

Het front tussen de terreurgroep IS en de Koerden strekt zich intussen uit over enkele honderden kilometers, van Noord-Syrië naar Noord-Irak. Bijna nergens liggen de posities op die frontlijn echter zo dicht tegen elkaar als bij Kirkuk. VRT-radiojournalist Jens Franssen trok naar die frontlijn, naar een plek waar de Koerdische peshmerga's en de strijders van IS zo dicht tegen elkaar zitten, dat ze elkaar soms horen praten.

Franssen werd door de Koerdische peshmerga's tot aan het front bij Kirkuk gebracht. "Het laatste gevecht was gisteren, vijftig mensen kwamen daarbij om", vertelt Franssen. Het front bij Kirkuk is een erg volatiel front. Zo probeerden de Koerden 's ochtends om enkele dorpen te veroveren, maar 's avonds zijn die terug heroverd door de terreurgroep IS. 

In de hoogte hoort Franssen een straaljager, maar hij ziet hem niet. "De straaljagers zijn heel belangrijk, maar soms hebben we hulp nodig en dan komen ze niet", vertelt een peshmerga. "Gisteren waren er bijvoorbeeld te veel IS-strijders, we vroegen om hulp maar ze kwamen niet. Zo kon IS opnieuw de controle krijgen."

Franssen trok tot het uiterste punt van het front. "Aan de ene kant is een kanaal en aan de andere kant zie je een aarden wal met een vlag waarop het symbool van IS prijkt", schetst Franssen. "Het is een plek waar we niet lang zullen blijven."

VRT-radiojournalist Jens Franssen brengt momenteel vanuit Irak verslag uit over de strijd tegen IS.

Meest gelezen