Rusland wil "garanties" over rechten Russischtaligen in Oost-Oekraïne

De oplossing voor de crisis in Oekraïne hangt af van de "garanties" die kunnen worden gegeven opdat de rechten van de Russischtaligen zouden worden gerespecteerd in het oosten van het land. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd tijdens zijn jaarlijkse 'vraag-en-antwoord'-marathon die live wordt uitgezonden op de Russische radio en televisie.

jrosquin

Volgens Poetin zijn die "garanties" belangrijker dan te weten of er nu eerst een referendum komt over de federalisering en de decentralisatie van Oekraïne, gevolgd door presidentsverkiezingen, of omgekeerd eerst verkiezingen.

De Russische president stelde trouwens dat Moskou "alle middelen zal inzetten" om de Russischtalige bevolking in het oosten en zuiden van Oekraïne te helpen "haar eigen bestemming te bepalen". Volgens Poetin heeft Rusland het "recht" militairen in te zetten in de regio, maar hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat zijn land dat recht niet zal moeten gebruiken.

De Russische president erkende donderdag trouwens voor de eerste keer dat er Russische troepen aanwezig waren op de Krim tijdens het referendum in maart waarbij de bevolking van het Oekraïense schiereiland zich massaal uitsprak voor aanhechting aan Rusland. "We moesten de mensen beschermen." De Russische militairen hebben zich "zeer correct en professioneel" gedragen, aldus Poetin.

Belga Foto EPA (Inwoners in het Oosten van Oekraïne volgen een toespraak van de Russische president Vladimir Poetin)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER