Legertop strijdt om macht in Burkina Faso

In Burkina Faso woedt binnen de legertop een machtsstrijd over wie nu (tijdelijk) het bewind voert in het West-Afrikaanse land. De nummer twee van de presidentiële garde, kolonel Isaac Zida, heeft verklaard dat hij de verantwoordelijkheden van "overgangsleider" aanvaardt. Eerder liet ook legerchef Nabéré Honoré Traoré al weten "de verantwoordelijkheden van staatshoofd" te zullen waarnemen. De toestand in Burkina Faso blijft voorlopig onduidelijk.

Gisteren verklaarde Traoré, de stafchef van het leger, dat hij voorlopig president zou zijn, in afwachting van nieuwe verkiezingen. Dat gebeurde nadat president Blaise Compaoré na aanhoudende straatprotesten ontslag had genomen.

Vandaag verklaart kolonel Zida echter dat hij voorlopig aan het roer staat. "Ik aanvaard de verantwoordelijkheden" van "overgangsleider en staatsleider om zo de continuïteit van de staat te verzekeren" tot er "met alle politieke partijen en organisaties uit het middenveld" een "consensus" wordt gevonden over de contouren en de inhoud van een "vreedzame overgang naar de democratie", zei Zida tijdens een televisietoespraak.

Traorés verklaringen van gisteren doet hij af als "voorbijgestreefd". De tienduizenden mensen die de voorbije dagen op straat kwamen, waren in elk geval niet blij met Traoré, die beschouwd wordt als een handlanger van Compaoré. De afgetreden president zou intussen zijn opgedoken in buurland Ivoorkust.

Ondanks de onduidelijkheid over wie nu de touwtjes in handen heeft in Burkina Faso, blijft het voorlopig rustig in de straten van hoofdstad Ouagadougou.

Meest gelezen