woensdag 26 juli 2017 - Peer
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De tweede van vijf modules werd gisteren niet geïnstalleerd omdat er te veel wind stond. gvb

Sterke wind kan werken aan verlenging skipiste vertragen

“Voorkomen dat onderdeel van 120 ton begint te tollen”

Peer

Door de sterke wind is de tweede van vijf modules voor de verlenging van de skipiste in Snow Valley gisteren niet geïnstalleerd. Wel werd alles in stelling gebracht om vandaag in alle vroegte het compartiment van 118 ton op de pijlerconstructie te plaatsen. “Alleen als het weer het toelaat, want we nemen met dit gewicht op dergelijke hoogte geen enkel risico”, stelt constructiebouwer Altez.

Hoewel de officiële opening gepland is op dinsdag 5 september, is het de bedoeling dat de verlengde piste al half augustus volop in gebruik wordt genomen. Vanaf 20 augustus zakken immers de nationale skiteams van onder andere Frankrijk, Slovenië, Zweden en België af naar Peer om zich voor te bereiden op de winter. “Als eind deze week de constructie volledig rechtstaat, dan kunnen volgende week de ettelijke kilometers aan koelleidingen in de vloer worden gelegd. In de nachten van 7 tot 9 augustus willen we dan de nodige tonnen sneeuw voorzien”, overloopt zaakvoerder Cor Mollin de planning.

Voor hem gaat een negen jaar lang gekoesterd plan eindelijk in vervulling. Tijdens een werfbezoek voor de pers mijmerde hij over de begintijd toen hij thuis in zijn diepvries experimenteerde om de beste sneeuwsamenstelling te bekomen. “Tijdens de eerste jaren van Snow Valley waren we pioniers en was alles mogelijk, maar toen kwam de concurrentie vanuit Duitsland en Nederland. Met deze verlenging  van 220 meter naar 325 meter lengte, zijn we voor minstens 20 jaar concurrentieel.” Mollin wandelt voorbij de vier modules die nu nog op de begane grond staan om de komende dagen door een kraan van 108 meter secuur op de pijlers te worden geplaatst. “De laatste module heeft een wand, gedeeltelijk in doorschijnend kunststof. Dit is uniek in de wereld. Van buitenaf zie je een diffuus kunstlicht. Binnen bevindt zich een extra startplatform voor wedstrijdskiërs. Dat is evenwaardig aan het systeem dat wordt gebruikt in de World Cup voor pro-slaloms.”

Avonturenpark 

Mollin praat over een investering van 5.500.000 euro. “Ik ben mijn bank heel dankbaar. Mijn laatste centen zitten hierin, maar ik geloof erin”, vertelt de ondernemer die toch al broedt op een volgend plan. “Onder de oude piste wil ik nog een ‘adventure park’ bouwen. Dit vergt een kleine investering. In de oorspronkelijke plannen was dat trouwens al voorzien.” 

Onder de oude piste zou ik nog werk willen maken van een ‘adventure park’. In de oorspronkelijke plannen was dat al voorzien Cor MOLLIN

Cor Mollin  gvb

Wind 

Tussen droom en daad staat er soms stevige wind. Het vooropgestelde plan om op vrijdag de vijf modules op hun plaats te hebben, is sinds gisteren onzeker.  Nadat maandag het eerste compartiment zonder veel problemen was geplaatst, stak gisteren de wind een stokje voor het hijsen van het tweede. “Om geen enkel risico te nemen mag op tien meter hoogte de windsnelheid maximaal 9 meter per seconde bedragen, en die snelheid werd vandaag duidelijk overschreden”, stelt projectleider Tom Corens van constructiebouwer Altez. “Voor de precieze weersverwachtingen staan we in nauw contact met de meteodiensten van Kleine-Brogel. We moeten vermijden dat een dergelijke module begint te tollen in de wind.” Of aanhoudend slecht weer de verdere planning in het gedrang kan brengen? “Voorlopig gaan we hier niet vanuit. We doen er alles aan om aan de wensen van onze klant te voldoen, maar veiligheid blijft een prioriteit.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws