Roamingkosten op vakantie worden afgeschaft, maar u zult er voor blijven betalen

© IMAGEGLOBE

Voor de consument is het afschaffen van roamingkosten goed nieuws. Zij zullen minder of zelfs niet bijbetalen voor het gebruik van hun smartphone in het buitenland. De telecomoperatoren daarentegen zien hun inkomsten dalen en proberen die dus via een andere weg terug te verdienen.

bapl

‘Roam like at home’ is het principe van de nieuwe roamingreglement dat op 15 juni 2017 van start gaat. Concreet wil dit zeggen dat je hetzelfde betaalt voor wat je in het buitenland verbruikt als je betaalt voor wat je in België verbruikt. En ook alle voordelen die in je bundel inbegrepen zijn, zoals gratis belminuten, gratis sms’en en mobiele data, kan je gewoon in het buitenland gebruiken.

De afgeschafte roamingtarieven gelden enkel binnen de Europese Unie. Dit wil zeggen dat je in landen zoals Andorra en Zwitserland, die wel in Europa liggen maar niet bij de Europese Unie horen, nog steeds een meerkost zal betalen. Maar ook bij andere landen buiten Europa betaalt u een meerkost voor je verbruik. Deze extra kosten hangen sterk af van het land waar je naartoe gaat en kan je voor alle zekerheid beter even navragen bij je provider.

Kosten compenseren

De verlaging en nu uiteindelijk zelfs afschaffing van roamingtarieven heeft een grote impact op de verschillende providers. Zo kostte de verlaging Proximus al 36 miljoen euro en schatten ze voor heel 2017 de verliezen rond 61 miljoen euro in. Ook bij Telenet zal dit jaar zo’n 50 miljoen euro minder opbrengen. Deze verliezen zorgen voor een verleiding om een deel van de verdwenen inkomsten op een andere manier te recupereren. Zowel Telenet als Proximus sleutelen aan hun algemene tarieven. Volgens beide operatoren heeft dat niets met het wegvallen van de roamingtarieven te maken.

“Ons prijsbeleid is iets wat we continu evalueren”, zegt woordvoerdster van Telenet Isabelle Geeraerts.“Er zijn geen plannen om na het afschaffen van de roamingtarieven onze prijzen aan te passen.” Telenet trok begin dit jaar al zijn tarieven lineair op.

Ook Proximus-woordvoerder Jan Margot reageert gelijkaardig. “Dat de afschaffing van de roamingkosten en de aanpassing van een aantal formules samenvallen is toeval.” Bij Proximus zal de prijsverhoging van 2 euro doorgevoerd worden bij een tal van oude bundels die voor april 2012 werden afgesloten. Maar ook bij een pak zakelijke formules zal het tarief verhogen van 3 eurocent naar 6 eurocent. “Een fractie van onze professionele klanten zal hier mee geconfronteerd worden. En dan nog uitsluitend als ze buiten hun bundel gaan, wat heel uitzonderlijk is.”

Te duur?

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) reageert bij De Morgen kritisch op de tariefaanpassing. “België heeft nog een grote achterstand op de buurlanden op vlak van het gebruik van mobiel internet en 4G. Een verhoging van de prijzen buiten de bundel zal niet helpen om die achterstand in te halen.”

Test-Aankoop daarentegen vindt de lichte verhoging van de tarieven zeer normaal. “Het is zo dat de operatoren de groothandelstarieven moet aanrekenen voor verbruik buiten je bundel in het buitenland. En dat is Europees bepaald”, legt woordvoerder Simon November uit aan De Morgen. “Niets illegaals, maar duidelijk duurder en een manier om iedereen te laten meebetalen voor gratis roaming. Voor wie netjes binnen zijn bundel blijft, verandert er natuurlijk niets.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen