© VIER

Agenten in Niveau 4: "Abrini, Abdeslam…We hadden ze"

Het was spraakmakende televisie dinsdagavond op VIER in Niveau 4, de docureeks waarin tv-maker Eric Goens (ook bekend van ‘Kroost’, ‘Het Huis’ en ‘Molenbeek’) op stap gaat met de agenten van de Brusselse Zone West met de gemeenten Koekelberg, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek.

nean02

Bij een interventie hebben hoofdinspecteur Dennis en z'n collega's beet: ze houden een Fransman tegen die internationaal geseind staat wegens terrorisme. Vreemd genoeg moeten ze de man na verhoor op het commissariaat al snel laten gaan. Volgens de onderzoeksrechter kan hem niets ten laste worden gelegd en staat hij enkel geseind om gevolgd te worden.

Het is frustrerend werken voor de agenten. “Sinds de terreuraanslagen hebben we er een serieuze kopzorg bij”, klinkt het. “Nu moeten we intensief voertuigen controleren terwijl we er vroeger af en toe eentje aan de kant haalden. Ik vraag me af hoe lang we dit nog gaan doen. Deze acties kosten enorm veel geld.”

“Het frustrerende bij die terroristische aanslagen is dat we ze allemaal hadden. Mohamed Arbini en Salah Abdeslam zijn mensen die wij heel goed kenden. Als je de lijsten ziet van degenen die vertrokken zijn en we kennen die mannen inderdaad, dan is dat een frustratie. Je bent niet kunnen tussenkomen en je hebt er niet voor kunnen zorgen dat ze hun leven over een andere boeg hebben gegooid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer