Direct naar artikelinhoud

Eén gevangene, twintig bewakers: zo zitten Amerikanen in Noord-Korea vast

Drie Amerikanen die in Noord-Korea gevangenzitten, zijn maandag op de nieuwszender CNN verschenen. Een van hen noemde zijn situatie 'zeer dringend'. Een ander riep de Amerikaanse regering op snel iemand te sturen om te proberen hem vrij te krijgen.

Mathew Miller smeekt de Amerikaanse regering om zijn vrijlating te bewerkstelligenBeeld ap

Een van de drie was Kenneth Bae, die anderhalf jaar geleden werd aangehouden en tot 15 jaar strafkamp is veroordeeld. Hij vertelde de nieuwszender dat hij 6 dagen per week 8 uur moet werken. Bae is de enige gevangene in het werkkamp waar meer dan 20 Noord-Koreanen toezicht houden, onder wie een arts. Hij zei dat hij humaan werd behandeld, maar heeft naar eigen zeggen last van hartfalen. Hij riep daarom de Amerikaanse regering op iemand naar Noord-Korea te sturen om hem vrij te krijgen.

'Zeer urgent'
Miller, die wordt beschuldigd van het verscheuren van zijn toeristenvisum en het aanvragen van asiel bij aankomst in Noord-Korea, smeekte de Amerikaanse regering om hulp tijdens zijn interview. 'Mijn situatie is zeer urgent. Zeer binnenkort verschijn ik voor de rechter, waarna ik direct naar de gevangenis word gestuurd, aldus Miller. Hij zei dat hij er pas achter komt wat de aanklacht precies is wanneer hij voor de rechter verschijnt.

Fowle, een Amerikaanse toerist die ervan wordt beschuldigd om een Bijbel in een hotelkamer te hebben achtergelaten, zei dat hij 'geen klachten' over zijn behandeling heeft. 'Het is erg goed tot nu toe, en ik hoop en bid dat het zo blijft, of ik hier nog twee dagen of twee decennia zit', zei hij. Alle drie de mannen zeiden dat ze een verklaring van hun schuld hebben ondertekend. Het is niet duidelijk of de drie vrij konden spreken.

Geheime locatie
De omstandigheden in de aanloop naar de interviews waren volgens CNN bizar. Het CNN-team was twee uur buiten Pyongyang aan het lunchen toen hen werd verteld dat ze onmiddellijk moesten vertrekken voor een ontmoeting met een hooggeplaatste ambtenaar. Eenmaal in Pyongyong werd de crew met een busje naar een geheime locatie gebracht, waar hen werd verteld dat ze de drie Amerikanen elk vijf minuten konden interviewen.

In het verleden zijn Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea vrijgekomen nadat de oud-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton naar Pyongyang waren gevlogen.

Kenneth BaeBeeld ap
Jeffrey FowleBeeld ap
Mathew MillerBeeld ap
Mijn situatie is zeer urgent. Zeer binnenkort verschijn ik voor de rechter, waarna ik direct naar de gevangenis word gestuurd
Gevangene Mathew Miller