Oekraïens leger trekt zich terug van luchthaven Loegansk

Het Oekraïense regeringsleger heeft zich teruggetrokken van de luchthaven van Loegansk, in Oost-Oekraïne. De maatregel volgt op een hele nacht over en weer schieten tussen Oekraïense en (pro-)Russische troepen. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïners verklaard.
AP2014

"De soldaten hebben dat bevel gekregen, en hebben zich teruggetrokken van de luchthaven van Loegansk en het dorp Gueorgoeijvka, vlak bij de luchthaven en 18 kilometer ten zuiden van Loegansk", aldus de woordvoerder.

Bij de gevechten haalden de pro-Russische rebellen naar eigen zeggen een Oekraïens gevechtsvliegtuig en twee legerhelikopters neer. De rebellen maakten ook bekend dat bij de gevechten in de regio rond Donetsk ongeveer 100 soldaten gedood of gewond zijn. Voor het eerst zouden ze er ook in geslaagd zijn om twee boten van de Oekraïense kustwacht tot zinken te brengen. Daarbij zijn twee bemanningsleden vermist, bevestigt Oekraïne.

Vanwege de precisie van de schoten besluit het regeringsleger dat het "gaat om professionele artilleristen van het Russische leger", aldus de woordvoerder.

"10.000 tot 15.000 Russische soldaten in Oekraïne"

Rusland zou de afgelopen twee maanden 10.000 tot 15.000 soldaten naar het oosten van Oekraïne gestuurd hebben. Dat zegt een comité van moeders van Russische soldaten. Volgens de vereniging zouden er op dit ogenblik minstens 7.000 Russische soldaten in Oekraïne vechten.

Het comité baseert zijn cijfers op informatie die het krijgt van familieleden van de militairen. Een Russische mensenrechtenorganisatie zegt dat er al meer dan 200 Russische soldaten gesneuveld zijn bij gevechten in Oekraïne. Maar Moskou blijft ontkennen dat het troepen heeft in het buurland.

Meest gelezen