© AFP

Stonehenge was dan toch volledig rond

Het lijkt bijna te onnozel voor woorden maar een simpele tuinslang heeft misschien wel tot dé ontdekking van het millennium geleid. Na meer dan 4.000 jaar bewijst de droge zomer in Groot-Brittannië eindelijk dat Stonehenge volledig rond was, tot groot jolijt van wetenschappers.

Kim De Raedt

Het is een vraag waar wetenschappers zich al tientallen jaren over buigen: was Stonehenge ooit volledig rond? Het leek onwaarschijnlijk dat dat niet het geval zou zijn, want de monolieten en steenbogen die tot op vandaag zichtbaar zijn, maken zowat 75% van een volledige cirkel uit. Maar bewijzen voor de ontbrekende rotsblokken waren er vooralsnog niet. Er werden geen stukjes rots onder de grond gevonden en er waren evenmin afdrukken zichtbaar die het bestaan van de ontbrekende monolieten konden aantonen.

Tot Groot-Brittannië dit jaar geconfronteerd werd met een bijzonder hete en droge zomer. Normaal zorgen de tuinmannen ervoor dat het gras rond Stonehenge altijd mooi groen is. Ze besprenkelen het monument met water, zodat de toeristen een mooi gazonnetje zien rond de stenen. Maar dit jaar bleek de tuinslang te kort om de zuidwestelijke kant van het monument te besproeien. Gevolg: het gras aan die kant droogde volledig uit.

Aha-erlebnis

En toen gebeurde er iets magisch. Plots doken er droge plekken op in het gras, die duidelijk toonden waar de ontbrekende stenen vroeger hadden gestaan. Werknemer Tim Daw was de eerste die de plekken opmerkte. ‘Ik stond naar de droge plekken in het gras te kijken en vond dat we snel een langere tuinslang moesten vinden. Maar toen kreeg ik een aha-erlebnis. Ik herinnerde me dat archeologen exact op die plekken hadden gezocht naar restanten van ontbrekende monolieten. Ik ben nog steeds verwonderd dat gewoon aandachtig kijken naar de natuur een geheim kan blootleggen dat zelfs de meest geavanceerde machine niet ziet’, aldus de trotse ontdekker aan de Engelse krant The Telegraph.

Volgens Susan Greaney van het Engelse erfgoed toont de ontdekking vooral dat Stonehenge na meer dan 4.000 jaar nog steeds niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. ‘Mensen denken dat de hele site uitgegraven is en dat we alles weten over het monument. Integendeel, er is nog steeds heel veel te ontdekken.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer