Maandag 24 urenstaking bij Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst

Vakbonden bij het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst (ASZ Aalst), met campussen in Aalst, Wetteren en Geraardsbergen, roepen het personeel op om volgende week maandag 24 uur het werk neer te leggen. Aanleiding is een saneringsoperatie waarover niet meer onderhandeld kan worden, bevestigt Dirk Van Himste (ACOD).

jns

Maandagvoormiddag vond er een informeel overleg plaats tussen vakbonden en directie over de saneringsoperatie. Daarbij wordt de tweede pensioenpijler voor contractuelen teruggeschroefd en verliezen de werknemers vanaf volgend jaar drie halve dagen ‘dienstvrijstellingen’.

De vakbonden dreigden op 24 augustus al met acties en riepen de directie op om opnieuw rond de tafel te zitten. ‘De directie blijft bij haar standpunt’, aldus Van Himste. ‘We zitten in een impasse en vragen om een bemiddelaar aan te stellen.’ De vakbond zegt dat, naast de twee besparingsmaatregelen, het personeel ook kampt met een onderbezetting.

De 24 urenstaking gaat in op maandag 8 september om 06.00 uur. Het ziekenhuis zegt verrast te zijn, de actie te betreuren en hoopt op een oplossing. ‘Er is altijd overleg geweest, van in het begin en op informele en formele basis’, zegt woordvoerster Kathleen Van Der Biest. ‘De problematiek is nationaal, ziekenhuizen hebben het moeilijk en overal zijn besparingsrondes nodig. ASZ moet op jaarbasis 3,5 miljoen euro besparen. We hebben getracht dat evenredig te doen, waarbij zowel artsen, personeel als organisatie bijdragen.’

Op 16 september moet de raad van bestuur van het ASZ de saneringsknoop doorhakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen