© AFP

Kenia ontbindt zijn olympisch comité

De Keniaanse minister van Sport, Hassan Wario, heeft donderdag onder druk van verschillende recente schandalen met Keniaanse vertegenwoordigers op de Spelen in Rio de Janeiro het Keniaans Olympisch Comité (NOCK) ontmanteld. Dat reageerde onmiddellijk met de boodschap dat de regering daar niet de bevoegdheid voor heeft.

“Ik ontbind het Keniaans Olympisch Comité met onmiddellijke ingang en transfereer alle verantwoordelijkheden naar Sport Kenia (een overheidsinstantie, die in 2013 werd opgericht)”, opende de minister van Sport op een persconferentie in Nairobi. “Er zullen snel verkiezingen komen om nieuwe leden te kiezen. De beschuldigingen aan het adres van het huidig olympisch comité zijn een enorme bedreiging voor de stabiliteit en reputatie van ons land.”

Het Keniaans Olympisch Comité reageerde bij monde van secretaris-generaal Francis Paul dat de regering niet de bevoegdheid heeft het olympisch comité te ontbinden. “We verlaten onze werkplek niet”, liet Francis weten. “We moeten enkel verantwoording afleggen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).”

De Keniaanse regering startte op 18 augustus een onderzoek naar het Keniaans Olympisch Comité. Dat onderzoek moest verheldering brengen na de diefstal tijdens de Spelen van enkele officiële sportoutfits en het ontbreken van vliegtuigtickets voor bepaalde atleten (onder meer zilveren medaillewinnaar in het speerwerpen Julius Yego). Ook was er onduidelijkheid over de officiële delegatie in Rio. Verschillende obscure functies zouden zijn bedacht om op kosten van de Keniaanse regering een ‘vakantie’ door te brengen in Brazilië.

Met zes gouden, zes zilveren en één bronzen medaille waren de afgelopen Olympische Spelen de meest succesvolle ooit voor Kenia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen