© Koen Bauters

Best geklede Nederlander rapt erop los: “Wij kunnen nog veel leren van de Belgen”

Ronnie Flex, die van de hit Drank & drugs met Lil' Kleine, gaat hard. Samen met De Jeugd Van Tegenwoordig en Typhoon hoort hij bij de populairste exponenten van de Nederlandse hiphopscene. Vrijdagavond speelt hij in Sint-Niklaas, dinsdag in Deurne.

GUNTER JACOBS

© Athlynn Vrolijk

‘Alle tieners zeggen ja tegen MDMA’, klinkt het in Drank & drugs, het controversiële nummer waarmee Ronnie Flex en boezemvriend Lil’ Kleine een van dé zomerhits van 2015 hebben gescoord. Een jaar later houdt Flex – echte naam: Ronell Plasschaert – er nog steeds een gevulde agenda aan over. We spreken de 24-jarige noorderbuur net nadat hij van het vliegtuig is gestapt.

“Ik kom van Lloret de Mar in Spanje. Doordat Nederlanders en Belgen in Zuid-Europa met vakantie gaan, kunnen ik en veel andere Nederlandse artiesten zoals Lil’ Kleine ook daar optreden. Zelfs in Denemarken loopt het goed, alleen maar door Drank & drugs. Best gek, want daar verstaan ze ons helemaal niet.”

Terwijl opvolger Niet omdat het moet eveneens een hit is geworden, bestaat Drank & drugs inmiddels ook in een Duitse versie, Stoff und Schnaps. Die slaat zo massaal aan dat Ronnie Flex er zijn internationale ambities voor aanscherpt. “Het is aan mij om die waar te maken. Ik probeer altijd maar te geloven dat het kan. Wat ik in het buitenland bereik, is een droom. Muziek kent geen grenzen. Als ze die in Rusland of China tof vinden, dan wil ik mijn liedjes ook daar brengen.”

In afwachting strijkt Flex voor twee shows in ons land neer. Vrijdagavond deelt hij de affiche van Viva Lola in Sint-Niklaas met Magnus. Dinsdag trakteert hij Openluchttheater Rivierenhof in Deurne op een avondvullende show met zielsverwanten Zwartwerk, Jebroer, Mr. Polska en Lil’ Kleine. “Belgen vind ik al van in het begin een heel sportief publiek. In Nederland moet je al naam hebben om mensen bijeen te kunnen krijgen. Belgen oordelen eerder over wat er op het podium gebeurt. Als iemand het daar lekker doet, gaan jullie los. De energie in België voelt heel echt. Bovendien is de catering er goed. Daar kunnen we in Nederland wat van leren.”

Best geklede man

In zijn thuisland rijft Ronnie Flex de ene na de andere award binnen en in juni trad hij nog voor 15.000 fans in de Rotterdamse Ahoy op. “Het toppunt van mijn carrière tot nu toe”, stelt Flex. “Ik ben begonnen in zaaltjes voor tweehonderd mensen. Hoe ik mijn succes verklaar? Wat ik doe, is niet te ingewikkeld. Ik maak gewoon liedjes die veel mensen leuk vinden. Het is geen wiskunde maar popmuziek voor een grote doelgroep.”

In zijn thuisland is Ronnie Flex een fenomeen. Hij werd vorig jaar zelfs tot best geklede man van Nederland uitgeroepen. Hij woont nog steeds in dezelfde flat in Capelle aan den IJssel, nabij Rotterdam. “Ik ben wel aan het sparen voor een villa”, lacht hij. “Die mag ook in Capelle staan, maar in een mooiere buurt. Succes heeft mij zeker veranderd, maar niet in grote mate. Ik ben en blijf een Rotterdammer. Op vakantie heb ik na een weekje al heimwee. In Nederland kennen de meesten mij als een man van het volk. Ik ben gewoon mezelf en maak nog steeds graag met iedereen een praatje. Als je dicht bij jezelf en je familie blijft en je gevoel volgt, dan komt het allemaal wel goed.”

© BELGAIMAGE

Wat de volgende stappen in zijn meesterplan zijn? “Een tweede album uitbrengen. En een liedje maken met Anouk, een van Nederlands grootste zangeressen. Nadat ik dat in een interview had laten verstaan, heeft zij al gereageerd dat ze het wil doen. Dat zou wel heel mooi zijn. Ik zie het alvast heel erg zitten. Zodra het er is, merk je het wel.”