© BFM

Man en zoon redden bejaarde vrouw in rolstoel van brand: “Ik kon enkel aan haar denken”

Een enorme rookpluim was donderdagmiddag tot tientallen kilometers ver zichtbaar na een brand in Itegem (Heist-op-den-Berg). Verschillende bijgebouwen brandden af. Gewonden zijn er niet gevallen, al werd een bejaarde dame uit voorzorg wel uit de woning gehaald door haar familie.

Bert Provoost

© BFM

“Ik kreeg telefoon dat er brand was bij mij thuis”, vertelt Denis Hermans (77). “Toen ik na een paar minuten thuis was, zag ik meteen dat het heel ernstig was. Ik kon maar aan één ding denken en dat was mijn vrouw. Zij was nog binnen in ons huis en ze is verlamd. Ze zit in een rolstoel en kan zelf niet naar buiten. Ze hebben me nog proberen tegengehouden, maar ik ben samen met mijn zoon in ons huis gelopen. Hij heeft ze dan via de voordeur naar buiten gedragen”, vertelt Denis.

“We zijn er niet goed van, maar het belangrijkste is dat we niet gewond zijn. Ook ons huis zelf is niet beschadigd door de brand. Het zijn de gebouwen die daarachter staan die compleet verwoest zijn”, klinkt het.

Zwembad afgebrand

De brand situeerde zich in het binnengebied tussen de Bevelsesteenweg en de Driehoekstraat in Itegem. “Ik ben vroeger loodgieter en chauffagist geweest en ik had een groot werkhuis achter mijn woning. Het werd niet zo veel meer gebruikt, want ik ben met pensioen, maar er lag nog wel heel veel materiaal. Alles is nu waarschijnlijk kapot. Ook het overdekte zwembad tussen mijn huis en het werkhuis is helemaal afgebrand. De materialen van de verschillende gebouwen zijn heel brandbaar, daarom was de rookpluim waarschijnlijk zo dicht”, overloopt de man.

© Bert Provoost

Loods met lederwaren voor vuilnisbak

Ook bij de buren is er schade. “Hier is er gelukkig enkel rookschade”, zegt Peter Van den Broeck. “We hebben hier een loods met lederwaren zoals portemonnees. Op een bepaald moment kwam er rook door de zijmuur naar binnen. We hebben meteen de brandweer gebeld en gezegd dat het heel dringend is. Ze hebben er voor kunnen zorgen dat de vlammen niet zijn overgeslagen, maar er is wel veel rook- en waterschade. De hele voorraad lederwaren is waarschijnlijk voor de vuilnisbak.”

Volgens Gert Creemers van de Heistse post van de hulpverleningszone Rivierenland was meteen duidelijk dat het ernstig was. “We zagen de rookpluim meteen en hebben versterking van de posten van Berlaar en Putte gevraagd. Het was moeilijk blussen, omdat de brand ingesloten lag door verschillende gebouwen. Maar uiteindelijk is het vuur toch snel gedoofd.”

“De oorzaak van de brand is mogelijk een kortsluiting aan het zwembad. Daar lijkt de brand ontstaan”, zegt Creemers.

© BFM

Brandweer in het zweet

Bij temperaturen van boven de dertig graden was het voor de brandweerlui ook niet simpel om de hitte te lijf te gaan. “Dichtbij het vuur liep de temperatuur inderdaad heel hoog op. We hebben gezorgd dat er extra drank werd aangehaald en dat de mensen die moesten blussen voldoende werden afgewisseld indien nodig”, zegt Creemers nog.