© RR

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Schriekse kerkklokken luiden even niet meer

De kerkklokken luiden al een dag of tien niet meer in Schriek (Heist-op-den-Berg). Bij de restauratiewerken aan de kerktoren bleek dat twee belangrijke draagbalken deels aangetast zijn door houtrot.

Kristof Van Rompaey

De experts die de restauratie van de Sint-Jan-Baptistkerk opvolgen, stelden de aantasting vast en bevolen om de klokken tot nader onderzoek stil te leggen, om trillingen te vermijden. “In de houten constructie binnen in de toren werden twee belangrijke draagbalken deels aangetast door vocht. Meer dan 100 jaar geleden werd al eens een gelijkaardig probleem vastgesteld. Een draagbalk aan de westkant van de toren werd toen verstevigd met een extra dwarsbalk", stelt Carl Verelst (CD&V), die als schepen van Financiën en geboren en getogen Schriekenaar de werken nauwgezet opvolgt.

De aangetaste balken worden nu gestut en volledige vrijgemaakt voor een gedetailleerde inspectie. Daarna kunnen de experts de verdere verstevigingsmethode bepalen. "Mogelijk gebeurt dat ook hier met extra dwarsbalken, of met epoxyharsen die het hout terug verstevigen.Voor alle duidelijkheid : er is geen direct gevaar voor de stabiliteit van de toren", geeft hij nog mee.

Voor de restauratie van de Sint-Jan-Baptistkerk voorziet de Vlaamse Overheid 570.000 euro, goed voor 80 procent van de totale kostprijs. "Bij de opmaak van het restauratiedossier werden de inspecties van de houten constructies voorzien. Er werden ook budgetten voor eventuele herstellingen ingepland", weet Verelst nog. De kerk zou tussen de helft en het einde van volgend jaar in het nieuw moeten staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER