N-VA krijgt meeste geld ooit

Met 12,3 miljoen euro per jaar krijgt N-VA een jaardotatie die zes keer hoger ligt dan Vlaanderens armste partij Vlaams Belang. Dankzij haar riante verkiezingsoverwinning op 25 mei wordt de N-VA zo de best betoelaagde partij in de Belgische politieke geschiedenis. Volgens schattingen zal haar oorlogskas tegen 2018 zijn aangedikt tot 43 miljoen euro. Dat blijkt uit een analyse van de KUL-politicologen Bart Maddens en Jef Smulders.

mal

60,8 miljoen euro aan dotaties en fractietoelagen per jaar of ruim 300 miljoen euro tijdens de hele legislatuur 2014-2019. Dat is het bedrag dat de politieke partijen in dit land na de verkiezingen van 25 mei mochten verdelen op basis van hun aantal kiezers. Door haar riante verkiezingsoverwinning is N-VA sinds 25 mei de grote slokop. Ten opzichte van de verkiezingen van 2010 krijgt de partij maar liefst 4,2 miljoen euro extra per jaar en klokt af op een nooit geziene jaarsubsidie van 12,3 miljoen euro.

Het Vlaams Belang ziet zijn toelage gehalveerd en is daarmee (samen met Ecolo) de grootste verliezer. De andere partijen gaan er nagenoeg allemaal op vooruit, ook zij die de verkiezingen verloren. Dat komt omdat er als gevolg van de hervorming van de Senaat jaarlijks 4,3 miljoen meer wordt verdeeld.

Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer