Een nieuw begin

Vandaag is het de laatste werkdag bij Ford Genk. De laatste voor altijd. Vanaf volgende week wordt de fabriek ontmanteld. En moeten duizenden werknemers van Ford zelf en de nabijgelegen toeleveringsbedrijven op zoek naar een nieuwe toekomst.

Eric donckier

Eerlijk is eerlijk, Ford heeft vijftig jaar lang gezorgd voor veel tewerkstelling en dus voor inkomen en welvaart in onze provincie. We zouden dus dank u moeten zeggen. Maar we kunnen het niet meteen over ons hart krijgen. We worden zelfs opnieuw kwaad wanneer we terugdenken aan 24 oktober 2012, de dag dat de Europese directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad en bij middel van een even korte als onpersoonlijke mededeling liet weten dat Ford dichtgaat.

Philippe Verbeeck, de toenmalige directeur van Ford Genk, mocht de klus klaren. Omdat de Europese directie het niet aandurfde om haar medewerkers recht in de ogen te kijken. Beulen zonder ballen, schreven we toen. We worden opnieuw kwaad omdat Ford woordbreuk pleegde. Op 30 november 2010 sloten Ford Europa en Ford Genk een toekomstcontract. In ruil voor inleveringen door het personeel en een betere arbeidsorganisatie zou Ford Genk de nieuwe modellen van de Mondeo, de S-Max en de Galaxy mogen bouwen. Twee jaar later, op 18 september 2012, liet de internationale top van Ford in Detroit officieel weten dat de productie van de nieuwe Mondeo op 14 oktober 2013 zou beginnen. Maar anderhalve maand na die aankondiging was het over en uit. We zijn toen bedrogen.

Met de sluiting van Ford wordt na de sluiting van de mijnen onze economische ruggengraat een tweede keer gekraakt. Maar niet gebroken. Ook nu zullen we onze rug rechten en onze toekomst veiligstellen. We appreciëren het dat de Vlaamse regering ons een helpende hand reikt met het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, de verankering van de LRM in onze provincie en de erkenning van Limburg als ontwrichte zone. Maar uiteindelijk zullen we het vooral zelf moeten doen.

Wij rekenen op onze bedrijfsleiders en hun ambitie om door te groeien. Op Locate in Limburg om buitenlandse investeerders aan te trekken. Op onze kennisinstellingen om al die bedrijven te helpen bij hun ontwikkelingen. Op onze jonge mensen om voort te studeren. Op onze politieke, sociaaleconomische en culturele instellingen om de sociale cohesie in onze provincie nog verder te versterken. Wij engageren ons om alle initiatieven de nodige weerklank te geven. Over tien jaar moet Ford voltooid verleden tijd zijn.

De sluiting van Ford is het einde van een tijdperk, het is vooral het begin van een nieuwe tijdperk. Waar we zelf werk van gaan maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer