Direct naar artikelinhoud

De Jong: Mooi hoor, 3 goals, maar winnen is het belangrijkste

Nooit opgeven, tot de laatste seconde blijven vechten om de overwinning. Dat typeert volgens spits Luuk de Jong het PSV van dit seizoen. Het kwam woensdag weer tot uiting in de zinderende topper tegen Feyenoord, die diep in blessuretijd werd gewonnen door de ploeg uit Eindhoven.

Beeld anp

,,Natuurlijk gaf die 3-3 van Feyenoord vlak voor tijd een rotgevoel. Maar toch zie je dat we ook dan nog steeds niet opgeven, blijven doorgaan en zelfs nog de 4-3 maken'', zei De Jong, met de wedstrijdbal onder zijn arm.

Die bal mocht de spits meenemen naar huis vanwege zijn drie doelpunten. Toch was niet De Jong, maar Memphis Depay in de 93se minuut de 'matchwinner' voor PSV. ,,Ach, dat maakt mij niet uit. Ik ben een teamspeler, het gaat om de punten. Ik had ondanks mijn drie treffers heel teleurgesteld in de kleedkamer gezeten als het 3-3 was geworden. Natuurlijk is het heerlijk om er drie te maken, maar winnen is voor mij het allerbelangrijkste'', aldus de nummer 9 van PSV.

Met De Jong en Andrés Guardado heeft trainer Phillip Cocu er dit seizoen twee spelers bijgekregen die weten dat het in de top alleen draait om winnen. Hoe, dat maakt niet uit. Het labiele PSV van vorig jaar, dat niet kon omgaan met tegenslagen, is dit seizoen een ploeg geworden die beschikt over veerkracht en mentaliteit. Dat bleek eens te meer in de krachtmeting met Feyenoord. De Jong: ,,Halverwege stonden we 2-1 achter, maar in de kleedkamer zeiden we tegen elkaar: we vergeten de eerste helft, er zijn nog 45 minuten en we hebben wel vaker een achterstand omgebogen. Dat gevoel geeft vertrouwen. En in de tweede helft zag je vervolgens wel passie, strijd en beleving.''

Met twee krachtige kopballen draaide De Jong de achterstand in een tijdsbestek van amper vijf minuten om in een voorsprong (3-2). Even leek Colin Kazim-Richards het Eindhovense feestje nog te verstoren met de 3-3 in de 89ste minuut. ,,Toen dacht ik wel even: ongelooflijk, het zal toch niet hè.'' Maar diep in de extra tijd sloeg het veerkrachtige PSV alsnog toe via Depay. ,,Iedereen werd gek, het stadion ontplofte. Dit is zó'n lekkere overwinning'', jubelde De Jong.