De laatste dag van Ford Genk

In praktijk is de productie van de laatste auto gisteren geëindigd om 11.45 uur. Vanaf vandaag worden de laatste auto’s afgewerkt, gecontroleerd op kwaliteit, indien nodig hersteld en klaargestoomd voor de levering aan hun eigenaars. Bovendien staat er ook nog een aantal auto’s waar nog onderdelen aan ontbreken. De werknemers zullen vandaag druppelsgewijs de fabriek verlaten

Mal/GC

Het zijn bevreemdende dagen geweest voor de nog resterende werknemers van Ford Genk. Sinds de laatste carrosserieën afgelopen week werden geperst, zijn de verschillende afdelingen waar de auto passeert, geleidelijk aan leeggelopen. Vandaag zijn er nog slechts enkele honderden werknemers aanwezig.

Vrijdag hebben zich ruim 1.200 mensen ingeschreven voor het afscheidsmoment dat door Ford Genk wordt georganiseerd. “Dat is meer dan verwacht”, zegt woordvoerder Jo De Clercq van Ford. “We hadden zelf rekening gehouden met een paar honderd. Algemeen directeur Vic Daenen zal er de werknemers toespreken.

Ontmanteling

Na Nieuwjaar gaat de fabriek een nieuwe fase in. Een kleine 300 mensen beginnen dan met de ontmanteling van de fabriek. Dat wil zeggen dat alle machines en robotten zullen worden verwijderd. Wat er mee gebeurt, is niet duidelijk. Er zijn drie mogelijkheden: verkoop, hergebruik en tot schroot herleiden.

Er is niet alleen de ontmanteling van de fabriek. Ook administratief is er nog heel wat werk, zoals de afhandeling van het sociaal plan, het begeleiden van het outplacement en de administratieve ondersteuning van de mensen die in 2015 blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER