© EPA

OEFENINTERLANDS. Stug Ierland waarschuwt Rode Duivels met gelijkspel tegen Nederland

Ierland, op 18 juni tegenstander van onze Rode Duivels op het EK, heeft zijn eerste voorbereidingsmatch op het EK net niet kunnen winnen van Nederland. Pas vijf minuten voor tijd kon Luuk de Jong met de eerste echte kans voor Nederland de openingstreffer van Shane Long uitwissen. Eén ding lijkt nu al zeker: dit Ierland is géén hapklaar brokje.

wic

Ierland heeft de Rode Duivels een flinke waarschuwing gegeven met het oog op het EK. De tegenstander van de Belgen maakte het een alweer tegenvallend Oranje bijzonder moeilijk in Dublin. Vooral in de lucht toonden de groen-witten zich de meerderen van de Nederlanders. Het was dan ook niet toevallig na een hoekschop dat Shane Long op het halfuur de score opende. Oranje had het meeste balbezit, maar kwam nauwelijks aan kansen: in de eerste helft kwam het aan nauwelijks twee (!) balcontacten in de Ierse zestien. Ook na rust was het lang wachten op wat opwinding. Pas twintig minuten voor tijd kwamen de Nederlanders opzetten. Doelman Randolph had echter weinig moeite met het kopballetje van Eredivisie-topschutter Vincent Janssen. Een stug Ierland vormde een moeilijk te bespelen blok dat nauwelijks kansen weggaf, maar kreeg vijf minuten voor tijd toch nog de 1-1 om de oren. Jetro Willems gaf de bal gepast voor, PSV-ploegmaat Luuk de Jong kopte hard de gelijkmaker in doel bij de eerste echte doelpoging van Oranje. Meteen ook de eindstand.

Marcus Rashford, het 18-jarige fenomeen van Manchester United, heeft ook in zijn debuut voor de Engelse nationale ploeg meteen hoge ogen gegooid. De spits wist al na tweeëneenhalve minuut in de wedstrijd tegen Australië de score tegen openen. Rashford stond op de goede plaats om al na tweeëneenhalve minuut een gedevieerde voorzet in de kortste hoek voorbij ex-Club Brugge-doelman Mat Ryan te werken. Dat zou lange tijd ook het enige hoogtepunt van een magere match zijn, tot Raheem Sterling met de bal aan de haal ging op links. De snelle Engelsman gaf gepast voor en Wayne Rooney fusilleerde Ryan. De ingevallen Eric Dier zorgde een kwartier voor tijd op bijzonder schlemielige wijze voor de Australische aansluitingstreffer. Hij beoordeelde een voorzet compleet verkeerd en kopte het leer vervolgens door de benen van zijn eigen doelman, Fraser Forster, in doel. Daar bleef het echter bij, waardoor Engeland na de match tegen Turkije voor de tweede keer op rij met 2-1 wint zonder écht te overtuigen.

Andrej Kramaric behoedde Kroatië, op het EK mogelijk tegenstander van de Rode Duivels in de achtste finales, van een mager gelijkspelletje tegen Moldavië. Na negen minuten scoorde de spits van Hoffenheim het enige doelpunt van de partij.

Ook Noord-Ierland, dat enigszins verrassend groep F won in de kwalificaties voor het EK, oefende tegen een kleiner voetballand. In Belfast nam het nog voor rust afstand van Wit-Rusland dankzij goals van Kyle Lafferty en Conor Washington. Enkele minuten voor tijd zorgde Will Grigg nog voor de 3-0 eindstand.