'Ik kijk uit naar mijn dag in de rechtbank'

© AFP

In Australië wordt kardinaal George Pell vervolgd voor kindermisbruik. Dat bevestigt de politie van de Australische deelstaat Victoria. Pell is eerste prefect van het secretariaat voor de Economie binnen het Vaticaan en daarmee verantwoordelijk voor de financiën. Zelf ontkent Pell alle aantijgingen.

dgs

De 76-jarige geestelijke was vroeger aartsbisschop in Melbourne en in Sydney, vandaag is hij officieus de nummer drie binnen de katholieke Kerk. Als jonge priester zou hij in de jaren 1970 en 1980 meerdere jongens seksueel hebben misbruikt.

Details over de aanklacht werden donderdag niet vrijgegeven, maar het zou gaan om zaken uit een ver verleden. Vorig jaar zegden twee mannen dat ze door Pell waren misbruikt in een zwembad in de jaren zeventig. Een derde persoon zegt dat Pell zich in de jaren tachtig ontblootte in een kleedhokje voor jongens. De speurders trokken naar Rome om de man te ondervragen.

De kardinaal heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar moet nu toch voor de rechter verschijnen. Zijn proces start op 18 juli. 'Deze zaak sleept al twee jaar aan. Er waren grote lekken naar de media, die zorgden voor een karaktermoord. Ik kijk uit naar mijn dag in de rechtbank, want ik ben onschuldig. De aantijgingen zijn vals.'

Pell ontkent beschuldigingen

Pell schreeuwt zijn onschuld uit. 'Ik ga zo snel mogelijk naar Australië om mijn naam te zuiveren, na goedkeuring van zijn dokters over mijn vlucht', zegt Pell tijdens een persconferentie.

In Australië was er de voorbije jaren al veel kritiek op het feit dat de Kerk gevallen van pedofilie onder de mat veegde. Tegelijk kregen duizenden slachtoffers omgerekend meer dan 276 miljoen euro smartengeld.

Ook voor het Vaticaan komt het schandaal rond Pell erg ongelegen. Paus Franciscus ging in 2014 openlijk de strijd aan tegen misbruik in de Kerk.