Antwerps schepen Rob Van de Velde (N-VA) op een inspraakmoment over de plannen voor de Middenvijver op Linkeroever. © FRBE

“Ik maak haar het leven zuur en ga er persoonlijk achteraan”

De column over ‘Detective Rob’ in uw krant gisteren maakte heel wat tongen los. Geëngageerde bewoners, een politiek medewerkster en een politicus getuigen over intimidaties en zelfs een poging tot broodroof.

Sacha Van Wiele

Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) zoekt graag de politieke achtergronden op van mensen die actief zijn in burgercomités. Hij gebruikt die informatie dan ook in de politieke debatten. Van de Velde gaat daar volgens Groen-fractiemedewerkster Joke Laukens ver in. Zij plaatst haar ervaring op Facebook. Haar echtgenoot is actief bij het Damcomité, dat zich verzette tegen enkele plannen van de schepen.

“Ik ben meermaals slachtoffer geweest van detective-opdrachten van Van de Velde”, schrijft ze. “Hij stuurde zijn medewerker uit om een foto te laten trekken van mijn aanwezigheid op een activiteit van het Damcomité. Hij liet mijn volledige familie doorlichten. Ik weet tot op vandaag nog steeds niet hoe hij dit deed. In zijn boek Laat me A charmeren vond hij het blijkbaar wel nodig om anderhalve pagina te wijden aan mij en mijn familie, onder het hoofdstuk ‘politieke onderzeeërs’.”

Deze informatie gebruikte de schepen ook op een gemeenteraad, wat leidde tot een confrontatie met Groen-fractieleider Wouter Van Besien. Laukens getuigt ook over geëngageerde Antwerpenaars die met sms’jes, mails en telefoontjes werden afgedreigd.

“Geloofwaardigheid aantasten”

Deze post op de sociale media leidde dan weer tot andere getuigenissen, zoals die van Greet Wilssens. Zij was actief binnen het actiecomité ‘Red de Middenvijver’. Wilssens benadrukt dat zij geen enkele partijkaart op zak heeft. “De schepen probeerde mij steeds van mijn stuk te brengen en mijn geloofwaardigheid onderuit te halen”, zegt Wilssens. “Het klopt dat ik in Beveren woon, maar dat was juist een van de redenen om mij woordvoerder te maken van ‘Red de Middenvijver’. Zo kon mij niet verweten worden dat ik vanuit een Not in my Back Yard-reflex reageerde. Hij heeft mij ook, zelfs niet eens indirect, bedreigd met represailles: ‘die maak ik het leven zuur en ga er persoonlijk achteraan’. Er waren tientallen getuigen toen. Op onze buurtvergaderingen kwam steeds iemand van het kabinet van de schepen om alle aanwezigen te fotograferen.”

Antwerps districtsschepen Tom Van den Borne (Groen) was er geregeld getuige van hoe op buurtbijeenkomsten foto’s werden genomen door een kabinetsmedewerker van de schepen. “Hij deed dit met zijn gsm, maar lichtjes verdoken”, zegt Van den Borne. “Daarna poogde hij de namen te achterhalen van de mensen. Ik heb bewoners daar al eens voor gewaarschuwd.”

Het zijn niet alleen actieve burgers die het slachtoffer worden van de aanvallen van de schepen, maar ook gemeenteraadsleden en dan vooral hun partners.

Broodroof

Toon Wassenberg is sp.a-gemeenteraadslid. Zijn echtgenote was enkele jaren geleden als onafhankelijk deskundige Milieu Effectenrapport (MER) aangesteld om een MER op te maken voor het bedrijventerrein Blue Gate.

“Al vijftien jaar deed ze dit werk vlekkeloos”, zegt Wassenberg. “Alleen was schepen Van de Velde erachter gekomen dat de MER-deskundige mijn vrouw was. Hij heeft op de raad van bestuur van Blue Gate toen expliciet gevraagd om haar van dit project te halen. Gelukkig hebben de ambtenaren en haar toenmalige baas daar nooit een gevolg aan gegeven. Mijn echtgenote dreigde het slachtoffer te worden voor de politieke activiteiten van haar man. Dit komt neer op broodroof.”