© BELGA

Cannabisplantage in de kelder: koppel riskeert achttien maanden cel

Achttien maanden gevangenisstraf met uitstel. Dat hangt een echtpaar uit Willebroek boven het hoofd voor het runnen van een cannabisplantage in een appartementsgebouw aan de Koningin Astridlaan in Mechelen.

ph

In de kelder van een appartementsgebouw aan de Koningin Astridlaan in Mechelen ontstond zaterdag 8 augustus 2015 omstreeks 18u brand. Het ging om een brand aan een zekeringkast. De brandweer van Mechelen, waarvan de kazerne aan de overkant van de straat is gelegen, was zeer snel ter plaatse en kon het vuur met twee poederblussers doven.

Niemand raakte gewond maar door de rook in de traphal werden drie bewoners met de ladderwagen geëvacueerd. “Jullie brachten de bewoners in gevaar”, zei openbare aanklager Karel Kesteloot tegen Flavio A. (32) en zijn vrouw Miriam L.D.A., uit Willebroek, de toenmalige bewoners van het appartement waar het had gebrand.

De brandweer had bij de brand namelijk een cannabisplantage ontdekt. Het illegaal aftappen van elektriciteit lag aan de basis van de kortsluiting. De onderzoekers botsten op een plantage met 398 bijna volgroeide cannabisplanten. “Ik zag het financieel niet meer zitten. Ik ontmoette ‘John’, de Braziliaan, in Nederland en die bracht het materiaal naar mijn appartement om er de cannabis te telen. Ik zag het als een uitkomst om uit mijn problemen te geraken”, zei A. tegen rechter Erika Colpin.

“Die John is nooit door de politiediensten kunnen geïdentificeerd worden. Vele geloof hecht ik daar dan ook niet aan”, zei de openbare aanklager die tegen beiden 18 maanden en 6000 euro boete vorderde, voor een deel met uitstel. Volgens de advocaat van de twee was die onbekende ‘John’ wel de spilfiguur en hebben zijn klanten de drugs niet gekweekt voor groot geldgewin. “Hij wist zelfs niet hoe hij moest oogsten”, zei de verdediger die pleitte voor een straf met uitstel of een werkstraf.

Iverlek kwam zich voor het stelen van stroom burgerlijke partij stellen voor 6.879 euro. Vonnis volgende maand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER