"Ik heb geen prijs betaald voor mijn politieke carrière"

Ex-premier Jean-Luc Dehaene heeft in "Reyers laat" teruggeblikt op zijn politieke loopbaan. Al snel werd duidelijk dat Dehaene de politiek nooit vaarwel zal zeggen ook al is hij geen kandidaat meer bij de volgende verkiezingen. In een eerder interview bij hem thuis, riep Dehaene de volgende regering ook op om de komende vijf jaar financieel orde op zaken te stellen.

Jean-Luc Dehaene (CD&V) schoof in de studio van "Reyers laat" aan tafel aan samen met zijn echtgenote Celie Dehaene en zijn zogenaamde "compagnon de route" Louis Tobback (SP.A).

Bij Dehaene werd twee maanden geleden een pancreastumor verwijderd. Maar volgens de CD&V-politicus gaat alles goed met hem. "Ik voel me goed en de dokters zeggen dat ik sneller herstel dan ze verwacht hadden", aldus de CD&V-politicus. "Maar ik heb wel veel geluk gehad".

Dehaene nam een tijdje geleden al afscheid van de nationale politiek maar nu dus ook van de Europese. Uit het gesprek bleek echter al snel dat Dehaene ondanks zijn afscheid de politiek nooit echt vaarwel zal zeggen. "Als men mij vraagt om advies te geven of een rapport te maken, dan blijf ik natuurlijk beschikbaar", aldus Dehaene. "Maar enkel op Europees vlak, op nationaal vlak zie ik het niet meer zitten".

"Ik meen te weten dat hij in Vilvoorde ook nog advies geeft", repliceerde Tobback (Dehaene was een tijdlang burgemeester van Vilvoorde, red.). "Ik heb daar inderdaad nog goede contacten", klonk het aan de overkant van de tafel. 

"Jean-Luc ziet de mensen graag"

Terugblikkend op zijn politieke loopbaan is het feit dat hij België de euro binnen heeft kunnen loodsen volgens Dehaene één van de hoogtepunten uit zijn carrière.

Ook de samenwerking met Wilfried Martens om van België een federale staat te maken, was volgens de ex-premier een hoogtepunt. Het moeilijkste moment uit zijn politieke carrière was voor Dehaene de zaak-Dutroux en de vele emoties die toen meespeelden in de politiek.

"Jean-Luc heeft een ongelofelijke mensenkennis en hij voelt mensen dus goed aan", stelde Tobback. "En om mensen goed aan te voelen moet je ze eigenlijk graag zien. En dat zie je te weinig aan Jean-Luc". "Ik geef inderdaad soms weinig blijk van empathie", knikte Dehaene. "Ik ben gevoelig maar ik toon het niet". 

"Ik zal mij nooit verontschuldigen omdat ik nooit thuis was"

Op de vraag of hij een prijs heeft moeten betalen voor zijn politieke loopbaan, antwoordde Dehaene ontkennend. "Maar familiaal toch enigszins wel", stelde zijn echtgenote. "Ik heb onze kinderen voor een groot deel  alleen moeten opvoeden". 

"Ik ben niet iemand die op het einde van zijn carrière zich bij zijn vrouw en kinderen gaat verontschuldigen omdat hij nooit thuis was", ging Dehaene in de verdediging. "Dat was de afspraak, daarover was er nooit een misverstand, al klinkt dat nu een beetje ouderwets".

"Het is inderdaad zo gegroeid", besloot Celie Dehaene. "Ik heb dankzij mijn man trouwens veel kunnen reizen omdat ik tijdens officiële bezoeken vaak mee kon. Dat zou ik dan weer niet willen ruilen".

"Nieuwe regering moet financieel orde op zaken stellen"

In een eerder interview bij hem thuis, riep Dehaene de volgende regering op om de komende vijf jaar financieel orde op zaken te stellen, om te voldoen aan de Europese begrotingsnorm en de vergrijzing ook in de toekomst te kunnen financieren.

De nieuwe regering moet er volgens hem van profiteren dat er vijf jaar lang geen verkiezingen zullen zijn. Ook moeten de financiën op orde worden gebracht om de concurrentiepositie van België te verbeteren.

Dehaene zei in het interview met VRT Nieuws verder ook dat de N-VA tegenover het ACW "slagen onder de gordel heeft gegeven" in het Arco-dossier. Volgens de oud-premier is de christelijke vakbeweging echter wel sterk genoeg om stand te houden.

Meest gelezen