Direct naar artikelinhoud
Het weer

Hier gaat het vandaag onweren

Hier gaat het vandaag onweren

Vandaag trekt er opnieuw een actieve storing over ons land. Die kan voor de derde dag op rij lokaal voor hevig onweer zorgen, zo waarschuwt het KMI. Er is ook kans op hagel en windstoten. In het oosten van het land trekken momenteel al hevige buien in westelijke richting naar het centrum en het noorden.

De lagedrukkern die zich boven Frankrijk ontwikkelt, trekt de komende uren via onze regio naar Duitsland. De buienzone die deze ochtend vooral in het zuidoosten van het land voor veel neerslag heeft gezorgd, maakt haar intrede boven Brussel rond 12 uur. Deze vrij grote buienzone trekt verder richting Gent en strekt zich uit tot aan de Nederlandse grens.

In het zog van die uitgestrekte regenzone vormen zich opnieuw buien. Door advectie van warme, vochtige lucht en de ijskoude lucht op hoogte ontstaan er stapelwolken die zich tot één of meer stevige onweersbuien kunnen ontwikkelen. Vooral naar de avond wordt de kans op verschillende onweersbuien groot. Door de veranderlijke wind op hoogte zullen die onweders in de meeste gevallen clusters vormen. Een lokale hagelbui met hagel tot maximaal 3 centimeter wordt niet uitgesloten. 

Tijdens de doortocht van de (onweers)buien kan er lokaal tot 30 millimeter neerslag vallen. Tijdens de doortocht van de storm kan het flink gaan waaien. Er zijn rukwinden tot 50 kilometer per uur mogelijk.

Ontdek in de tabel hieronder waar en wanneer er vandaag regen en onweer verwacht wordt.

Groen: geen significante problemen verwacht. Geel: kans op intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen. Oranje: Intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken.

Voorspellingen

De kans op onweer is vandaag het kleinst aan de kust. Het kwik klimt er tot 16 graden. In het binnenland wordt 20 tot 23 graden verwacht. Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt met regen of buien en kans op onweer. Plaatselijk valt veel regen. Aan de kust staat een krachtige noordenwind. De minima schommelen tussen 11 en 15 graden.

Ook morgen is het bewolkt met regen- en onweersbuien. Lokaal valt er zelfs hagel en in korte tijd veel regen. Morgenavond wordt het droger vanaf de Duitse grens. Er staat een matige, aan zee een krachtige wind uit noord tot noordwest. De maxima bedragen 14 graden aan de kust en ongeveer 18 graden in de andere regio's.

Van dinsdag tot en met vrijdag is er af en toe zon maar vooral in het binnenland kan een regen- of onweersbui ontstaan. Komend weekend is er meer zon en de buienkans wordt kleiner. De middagtemperatuur schommelt dinsdag rond 19 graden. De dagen daarna wordt het zowat 21 graden.

Wateroverlast

Onweders en hevige regen trokken de afgelopen dagen al over ons land. In de Kempen was er gisteren wateroverlast in Mol en in de omgeving van Turnhout. In Mol zette een wolkbreuk een straat in het gehucht Millegem blank. Huizen bleven er gespaard van de regen. In Turnhout kreeg de brandweer verschillende oproepen om water weg te pompen.

Vrijdagavond zorgde de doortocht van het onweer vooral in Zuid-Limburg voor ernstige wateroverlast. In Diepenbeek zagen delen van het wegdek wit door de hagelbuien en in Heukelom kwamen enkele huizen onder water te staan. Ook Riemst kreeg af te rekenen met een wolkbreuk, het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie