Kris Peeters: "Het ABVV geeft foute informatie"

Er groeit een welles-nietesdiscussie tussen minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en de socialistische vakbond. Ze verwijten elkaar de bevolking te "desinformeren" over het WWW-plan van Peeters voor meer jobs.

Met dit "Werkbaar Wendbaar Werk-plan" wil de minister zorgen voor meer werk. Maar het ABVV schreef in een opiniestuk van voorzitter Rudy De Leeuw op deredactie.be dat Peeters met dit plan de werknemers "meer en langer laat werken".

Bovendien wordt de werknemer meer afhankelijk van beslissingen van de werkgever om de ene dag meer en de andere dag minder te werken. De combinatie van gezin en werk wordt moeilijker als de werknemer het uurrooster slechts een dag op voorhand krijgt.

"Desinformatie"

Peeters, die al niet te spreken is over de staking van gisteren, liet zijn kabinet een lijstje maken om die verwijten te weerleggen.

Volgens het ABVV wordt de verwittigingstermijn van uurroosters voor deeltijdse werknemers teruggebracht naar 1 dag. Dit klopt niet, zegt het kabinet van Peeters. "Het plan WWW behoudt de bestaande afspraken over de verwittigingstermijn. 1 dag is de minimale verwittigingstermijn die door iedereen moet gerespecteerd worden, maar dat is niet de algemene regel voor iedereen."

Het ABVV vindt het vooral erg dat "de 38-urige werkweek op de schop gaat". Ook dit is volgens Peeters foute informatie. "Het plan WWW behoudt de 38-urige werkweek. De 38 uur per week worden een wettelijk vastgesteld gemiddelde dat berekend wordt per jaar in plaats van per trimester."

Sociaal overleg?

De minister spreekt ook tegen dat de vakbonden buitenspel worden gezet. Er is bijvoorbeeld sociaal overleg nodig ā€“ dus een goedkeuring van de vakbonden ā€“ om het aantal werkuren te verhogen van 9 naar 11 per dag of tot 50 uur per week.

Meest gelezen