© Belga

© Belga

© Belga

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Rogers wint eerste Pyreneeënrit, Pinot schudt top 10 door elkaar

Michael Rogers van Saxo-Tinkoff heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen, de eerste van drie ritten in de Pyreneeën. Hij was in Bagnères-de-Luchon de laatste overblijver van een kopgroep van 21 die een ganse dag voorop had gereden. Greg Van Avermaet werd uiteindelijk nog knap zesde. In het peloton zorgde Thibaut Pinot voor een heuse schifting in de top tien. Jurgen Van den Broeck kon zich op de slotklim nog herpakken en zo de schade beperken.

vermi

Tour de France op Sportwereld.be

Het Tourpeloton kreeg vandaag de eerste van drie Pyreneeënritten voorgeschoteld en bovendien de langste rit van deze editie. De rit over 237,5 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon was wel de minst zware van de drie. Vlak voor de start gaf met Rui Costa alweer een grote naam op, de wereldkampioen had te veel last van bronchitis.

Zoals elke dag in deze Tour werd er meteen gedemarreerd maar pas na een veertigtal kilometer geraakte een eerste groep van twaalf renners weg. Garmin bleef echter sleuren aan kop van het peloton en Jurgen Van den Broeck moest even lossen. Op de tweede col van de dag vond hij echter weer aansluiting met de grote groep.

Op die Côte de Pamiers (4de cat.) viel de koers ook definitief in de plooi en kregen we uiteindelijk 21 leiders. Zij kregen wél de vrijgeleide van het peloton en al snel werd duidelijk dat zij zouden strijden om de dagzege. Onder hen drie landgenoten met Jan Bakelants (Omega Pharma-Quickstep), Greg Van Avermaet (BMC) en Jens Keukeleiere (Orica-GreenEdge).

De overige 18 waren: Vasil Kiryienka (Sky), Jon Izagirre (Movistar), Michael Rogers (Saxo-Tinkoff), Michal Kwiatkowski (OPQS), Matteo Montaguti (AG2R), Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp), José Serpa (Lampre), Jérémy Roy (FDJ),Tony Gallopin (Lotto-Belisol), Michael Albasini (Orica-GreenEdge), het Brétagne-duo Anthony Delaplace en Florian Vachon (BSE) en een trio van Europcar met Cyril Gautier, Kévin Reza en (uiteraard) Thomas Voeckler.

Het peloton liet begaan en de voorsprong van de kopgroep zou uiteindelijk zelfs groeien tot meer dan 12 minuten. Onderweg kwam 'Titi' Voeckler als eerste boven op de Col de Portet d'Aspet (2de cat.) en de Col des Ares (3de cat.).

In groep reden ze naar de laatste klim, de Porte de Balès (buiten cat.), waar al snel de schifting werd doorgevoerd. Roy schudde vooraan als eerste aan de boom maar nadat Voeckler alweer zijn duivels ontbond, bleven ze uiteindelijk met drie man over: Voeckler, Rogers en Serpa. Op de top volgde Van Avermaet als zesde op een halve minuut.

In de afdaling naar Bagnères-de-Luchon konden enkel nog

Het Europcar-duo Gautier-Voeckler liet zich echter verrassen door hardrijder Rogers, die op drie kilometer van de streep naar de zege sprong. Voeckler klopte Kiryenka nog in de sprint om de tweede plaats, Van Avermaet sneuvelde uiteindelijk als zesde op een vijftal seconden van de vijf. Het is de tweede ritzege voor Saxo-Tinkoff, ondanks het uitvallen van kopman Alberto Contador.

In het peloton moest Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) al snel lossen op de laatste klim, het virus in zijn lichaam was duidelijk nog niet verteerd. Dat ook Tejay Van Garderen (BMC) de grote groep moest laten gaan, was een grotere verrassing. De vijfde in de stand kende een heuse offday en moest bergop ook VdB laten gaan.

Toen ook witte trui Romain Bardet (AG2R) het moeilijk kreeg, was dat het sein voor zijn landgenoot en concurrent Thibaut Pinot om de forcing door te voeren. Alleen gele trui Vincenzo Nibali volgde gezwind want ondermeer ook Alejandro Valverde moest vlak voor de top lossen.

In de afdaling werden echter geen grote verschillen meer gemaakt en kwamen de meeste favorieten weer samen. Van Garderen en Bardet werden zo de verliezers van de dag. Pinot komt voorlopig als derde op het podium en neemt de witte trui over van Bardet, die

Van den Broeck kwam nog samen met Mollema op 2'58" van Pinot over de streep maar zakt alweer twee plaatsjes in het klassement. De onfortuinlijke kopman van Lotto-Belisol staat nu dertiende.

Woensdag staat de zeventiende etappe op het programma, een rit over 124,5 kilometer met start in Saint-Gaudens en Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet.

1. Michael Rogers (Tinkoff)2. Thomas Voeckler (Europcar)3. Vassil Kiriyenka (Sky)4. José Serpa (Lampre)5. Cyril Gautier (Europcar)6. Greg Van Avermaet (BMC)7. Michal Kwiatkowski8. Matteo Montaguti9. Tom-Jelte Slagter10. Tony Gallopin (Lotto)

1. Vincenzo Nibali in 73u05'19"

2. Alejandro Valverde +4'37"

3. Thibaut Pinot +5'06"

4. Jean-Christophe Péraud +6'08"

5. Romain Bardet +6'40"

6. Tejay Van Garderen +9'25"

7. Leopold Konig +9'32"

8. Laurens ten Dam + 11'12"

9. Michal Kwiatkowski +11'28"

10. Bauke Mollema +11'33"

11. Agirre Zubeldia +12'38"

12. Pierre Roland + 13'09"

Rogers: 'Het was crashen of winnen'

© Photo News

Bijna even indrukwekkend als zijn demarrage richting ritzege was het interview dat Michael Rogers na de finish gaf.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer