"Lawinegevaar rond Everest door illegale helikoptervluchten"

Volgens de Nepalese overheid voeren verschillende helikopterbedrijven illegale vluchten uit boven de hoogste regionen van de Mount Everest. Lokale sherpa's vrezen dat die trillingen in het hooggebergte zware lawines zouden kunnen veroorzaken. Dat meldt de BBC.

Het basiskamp op de Mount Everest ligt op 5.364 meter. Boven die hoogte worden geen toeristenvluchten toegelaten. De plaatselijke gidsen brengen alle expeditiemateriaal manueel naar hoger gelegen basiskampen, nu het klimseizoen eraan komt. Zij zien geregeld helikopters overvliegen.

"Ze cirkelen momenteel vaak boven de Khumbu Icefall en bemoeilijken ons werk aanzienlijk", aldus gids Pasang Kaji Sherpa. "We vrezen dat de trillingen die de vliegbewegingen veroorzaken ijsblokken en pakken sneeuw in beweging zullen brengen. De schrik voor aardbevingen zit er bij onze sherpa's goed in dit jaar."

De voorbije twee jaar is er geen enkele expeditie op de Everest doorgegaan, omdat er zich een reeks rampen heeft voorgedaan. In 2014 kwamen 16 sherpa's om het leven in een bevroren waterval.18 klimmers stierven na een lawine. Na die rampen besliste de Nepalese overheid om de klimroute te verplaatsen naar het midden van de Khumbu Icefall, een gevaarlijk stukje waar klimmers voorbij moeten op weg naar de top van de Everest.

Veilig of niet?

Nadat de BBC de illegale vluchten aan het licht had gebracht, werd door de Nepalese luchtvaartorganisatie CAAN een richtlijn verspreid, waarin luchtvaartmaatschappijen worden gewaarschuwd voor vluchten in het Everestgebied. "We stellen zeer duidelijk dat toeristenvluchten boven het basiskamp verboden zijn", aldus het CAAN. "Enkel reddingsvluchten bij evacuaties zijn structureel toegelaten. Speciale vluchten moeten toegelaten worden door de overheid."

Volgens de helikopterbedrijven in kwestie veroorzaken hun vluchten geen veiligheidsproblemen. Uitstapjes boven de Khumbu Icefall zijn volgens hen veilig en toegelaten. "We blijven minstens 1 kilometer verwijderd van de bergen, zodat we zeker geen lawines veroorzaken."

Meest gelezen