Ook Nederland kan nu lachen met klucht in tweede klasse: “Ik denk dat dit een wereldrecord is”

De klucht met White Star Brussel in tweede klasse reikt inmiddels tot over de landgrenzen. De Nederlandse openbare omroep NOS is een reportage komen draaien bij White Star. Moesten we niet beter weten, zouden we denken dat dit stukje surrealistische televisie zo uit een aflevering van een satirisch programma geplukt is. Spijtig genoeg is het de lachwekkende realiteit.

Wim Conings

© Filip De Smet

De reportage opent met een beeld van John Bico, de sterke man van WS Brussel, die niet al te graag wil meewerken. “Neenee, ik ben moe, ik wil geen Engels praten.” Daarop wordt stadionmanager Michel Eylenbosch dan maar geïnterviewd. Die moet wel héél lang nadenken over de vraag welk spelsysteem Bico als eigenaar/manager/trainer van de club graag hanteert. “4-4-2 is een gemakkelijke mogelijkheid, maar hij heeft ook al 3-5-3 gespeeld. Alles hangt een beetje af van het spel.” We hopen maar dat Eylenbosch niet bedoelt dat Bico bij de voetbalbond een licentie verkregen heeft om een twaalfde man op te stellen bij een achterstand.

Helemaal mooi wordt het als het over het stadion gaat. Dat mocht White Star niet langer delen met RWDM na wederzijds gebakkelei, al zei RWDM donderdagochtend toch weer open te staan voor de buren van White Star. Maar van die plotse vlaag van vergevingsgezindheid was Danny Vander Eeckt, bestuurslid van RWDM, blijkbaar niet op de hoogte. De man doet uitgebreid zijn boekje open over een resem kinderachtige pesterijen van de buren van White Star. “Kalkmachines verdwijnen ineens, bij ’n heel belangrijke avondwedstrijd viel de verlichting plots uit, meermaals werden de sloten vervangen opdat we het stadion niet binnen konden als we moesten spelen...” We hopen dat iemand hem inmiddels al verteld heeft dat zijn club die jolige buren heeft voorgesteld het stadion nog wat langer te delen.

White Star: “Wij lachen liever om deze dingen”

Maar dan moet de kers op de taart nog komen. Wanneer de interviewer van de NOS constateert “U wordt kampioen, maar u weet nog niet of u in een stadion kan voetballen...”, onderbreekt Eylenbosch van White Star hem. “Ik denk dat dat een wereldrecord is”, zegt hij, misplaatst lachend. “Een club zonder licentie, zonder stadion, die kampioen wordt.” Als de interviewer hem confronteert met het absurde van de situatie, antwoordt hij: “Wij lachen liever om deze dingen. Want we weten dat alles in orde komt. Of dat de politiek is die meespeelt? Onder andere, ja.” Eén ding is zeker: de Nederlanders hebben er deze week weer een mooie belgenmop bij.

White Star Brussel nam afgelopen week op één speeldag van het einde voor de groene tafel de leiding in tweede klasse over van Antwerp en Eupen. Na een klacht tegen Seraing-speler Rentmeister, die onterecht werd opgesteld in de match tegen WS Brussel, werd dat 1-1 gelijkspel omgezet in een forfaitzege voor de Brusselaars én twee extra punten in de strijd om de titel. Net genoeg voor WS Brussel om over Antwerp en Eupen naar de kop van het klassement te wippen.

Voorlopig zou WS Brussel echter geen kans maken op promotie naar eerste klasse omdat het geen licentie voor het betaald voetbal toegekend kreeg. WS Brussel maakte zich echter sterk dat het hier nog een mouw aan kon passen en ging in beroep bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Dat beroep wordt volgende week maandag 2 mei behandeld.

U kunt de volledige reportage van de NOS hier bekijken .

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen