Federale politiechef roept op tot solidariteit bij korpsen

De topvrouw van de federale politie Catherine De Bolle vraagt het politiepersoneel van alle korpsen om solidair te zijn nu de werklast zo groot is. Ze reageert daarmee op het ongenoegen bij verschillende lokale politiekorpsen, die de huidige situatie "onhoudbaar" noemen.

De lokale politiezones zijn misnoegd vanwege de hoge werkdruk. Door de aanhoudende terreurdreiging en de vluchtelingenproblematiek is er een personeelstekort op het federale niveau, waardoor de lokale zones iedere dag politiekrachten moeten afstaan. Nu ook de cipiers van de Brusselse gevangenissen staken en de lokale politieagenten hun taken moeten overnemen, is de situatie volgens de lokale korpsen helemaal onhoudbaar geworden.

De topvrouw van de federale politie, Catherine De Bolle, begrijpt dat de situatie moeilijk is. "Maar ik roep op tot solidariteit bij het politiepersoneel van alle korpsen", zegt ze. "We zitten inderdaad in een moeilijke situatie en onze veiligheidstoestand is momenteel niet gemakkelijk. Maar we moeten verder en we moeten de maatschappij blijven dienen, want dat is onze taak."

Gisteren vroeg ook de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om meer begrip. "Ik besef dat het niet evident is voor sommige lokale korpsen. We doen alles om de situatie houdbaar te houden, maar we hebben nu eenmaal te maken met grote crisissen zoals de vluchtelingenproblematiek en de terreurdreiging. Dat slorpt inderdaad mensen op en er is tijd nodig om de extra aanwervingen op federaal niveau rond te krijgen", zei Jambon.

Meest gelezen