Venezuela voert 2-dagen werkweek in (en toch is iedereen boos op de regering)

© EPA

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op het eerste zicht lijkt Venezuela het paradijs op aarde: het regent er niet en het weekend duurt vijf dagen. Maar toch is het land de wanhoop nabij: er is een groot tekort aan elektriciteit. En dat komt dan weer omdat het te weinig regent.

mab

In een wanhopige poging om elektriciteit te sparen, heeft de regering van Venezuela een nieuwe werkweek uitgedacht: op maandag en dinsdag werken, de rest van de week weekend. De regeling geldt voor alle overheidsambtenaren (en dat is toch een derde van de actieve bevolking).

“Gebruik geen haardrogers”

Ook scholen gaan al dicht op vrijdag. Over het hele land wordt de elektriciteit minstens 4 uur per dag afgesloten, waardoor winkelcentra in het donker zitten en restaurants vaak de hele voorraad moeten weggooien. Alle kleintjes helpen, en dus heeft president Nicolás Maduro alle vrouwen opgeroepen om te stoppen met hun haar droog te blazen: “Ik denk dat een vrouw er mooier uitziet als ze met haar vingers door haar haar gaat en het natuurlijk laat drogen.”

Grootste olievoorraad ter wereld

© EPA

President Maduro benadrukte in zijn wekelijkse toespraak dat hij hoopt dat de regeling maar enkele weken zal duren. Hij hoopt vooral dat het binnenkort regent. Hard en veel regent.

Het lijkt vreemd dat Venezuela - een land met een grotere olievoorraad dan Saudi-Arabië - met zo’n stroomtekorten kampt. Maar Venezuela heeft vijftig jaar geleden een beslissing genomen die hen op dit moment zuur opbreekt.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd Venezuela beschouwd als een ideaal laboratorium om nieuwe theorieën over economische ontwikkeling te testen. Het land beschikt namelijk over twee grote troeven: er is die bijna oneindige olievoorraad, maar er is ook een gigantisch potentieel om waterkrachtcentrales te bouwen. De verlichte geesten van die tijd achtten het raadzaam om de olie uit te voeren en zelf elektriciteit op te wekken door stuwdammen te bouwen.

De allergrootste stuwdam van het land - de indrukwekkende Guri-dam - is verantwoordelijk voor maar liefst 60 procent van de elektriciteitsvoorziening van het land. Toen de dam eindelijk af was in 1986, was het de allergrootste stuwdam ter wereld. Het heeft een capaciteit van 10 gigawatt, het equivalent van ongeveer tien kerncentrales. De elektriciteit is zo goed als gratis voor de bewoners.

“Gebruik geen haardrogers”

Een belangrijke voorwaarde: het moet wel regenen. En die regen blijft nu uit, met dank aan een recorddroogte door het natuurfenomeen El Niño. Als het de komende weken niet hard begint te regenen dreigt zelfs nog een veel grotere ramp. Want het waterniveau in de Guri-dam staat nu nog amper een metertje hoger dan het kritische punt waarop de turbines stoppen met draaien en stuk gaan.

En dan gaat het niet meer om een black-out van 4 uur, maar gaat het licht voor de hele economie in Venezuela uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen