Daarom kussen mensen elkaar

© Shutterstock

Waarom kussen mensen eigenlijk? De filosofen van The School of Life, een academie die schrijver Alain De Botton oprichtte om goede ideeën voor het dagelijks leven te verspreiden, leggen het haarfijn uit in hun meest recente YouTube-filmpje.

vwh

“Je eet en je praat ermee, maar gebruikt je tong ook om een ander te kussen”, zegt de vertelstem in het filmpje. "Het is niet om elkaar te besmetten om een stuk uit iemands kaak te bijten", voegt de stem eraan toe. Maar hoe komt het nu dat we de tong zowel gebruiken om klinkers correct uit te spreken en ons voedsel te verwerken als er de mond van een ander mee te verkennen?

Kussen en bij uitbreiding seksuele opwinding heeft een psychologische achtergrond. "Het is niet zozeer wat onze lichamen doen dat ons opwindt, wel de scenario's die we erbij denken in ons hoofd. De gevoelsmatige betekenis van kussen is doorheen de jaren ontstaan en heeft een fundamentele betekening. Met een kus druk je uit dat je iemand accepteert. De eerste keer dat je het doet, zal je je altijd herinneren."

“De binnenkant van de mond is een intieme zone", vertelt de man terwijl je een tandarts aan het werk ziet bij een vrouwelijke patiënt. "Het zou misselijkmakend zijn als een vreemde zijn of haar tong zomaar in je mond duwt. Je laat iemand pas toe om je te kussen als je de persoon in kwestie in hoge mate accepteert.” De mannenstem zegt nog dat we allemaal een publieke en een prive-identiteit hebben. Door een kus krijgen we toegang tot de privéwereld van een ander en dat schept een sterke band met fysiek genot als gevolg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer