Amerikaans wetsvoorstel legitimeert uitsluiting van homo's

Een als homofoob gehekelde wet voor godsdienstvrijheid heeft in de Amerikaanse staat Indiana voor opschudding gezorgd. Het voorstel zou bijvoorbeeld winkels toelaten om homoseksuele klanten op grond van hun geaardheid te weigeren. Linkse politici, bedrijven en mensenrechtenactivisten hebben zich al tegen de wet uitgesproken. De Republikeinen hebben beloofd het voorstel bij te sturen.
2015 Getty Images

Vergelijkbare wetten zijn er volgens de Washington Post al in 19 andere Amerikaanse staten. In zuidelijke staten zijn gelijkaardige wetten in de maak.

De gouverneur van Indiana, Republikein Mike Pence, verdedigt de wet. Hij beschouwt het voorstel niet als een vrijbrief om bepaalde klanten diensten te weigeren, schreef hij in een bijdrage in de Wall Street Journal. De burgemeester van Indianapolis en het stadsbestuur eisen echter dat de wet wordt ingetrokken, aldus de Indianapolis Star.

De Democratische gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, heeft bezorgde ondernemingen in een open brief aangeraden om hun bedrijfszetel te verhuizen naar Virginia. Naast de CEO van Apple, Tim Cook die in oktober vorig jaar zijn homoseksuele geaardheid wereldkundig maakte, hekelde ook de medestichter van de online-betaaldienst Paypal, Max Levchin, de regeling. De groep Wilco zei een concert in Indiana af en de studentensportfederatie NCAA (National Collegiate Athletic Association) wil geen geen grote sportmanifestaties in de Amerikaanse staat meer organiseren.

2015 Getty Images

Meningen zijn verdeeld

Ook mogelijke presidentskandidaten komen in het debat tussenbeide. "Betreurenswaardig, dat in het Amerika van vandaag in Indiana nog tot dergelijke nieuwe wetten kan komen", schreef voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton van de Democraten op Twitter. De Republikeinen Jeb Bush, Marco Rubio, Rick Perry en Bobby Jindal verdedigden daarentegen de wet als middel ter bescherming van de vrije geloofsovertuiging.

Ook in andere Amerikaanse staten waait er nu tegenwind, ook door zakenmensen die vrezen om naar elders te moeten verhuizen. Debatten over gelijkaardige religieuze wetten werden voorlopig stopgezet, bijvoorbeeld in Georgia en in North Carolina. Een in Arkansas geplande wet, die vrijdag de Senaat passeerde, moet herzien worden.

Meest gelezen