Microsoft lanceert testversie opvolger Internet Explorer

Microsoft heeft een testversie van de opvolger van Internet Explorer online geplaatst. "Het is een compleet nieuwe surfervaring", klinkt het bij de Amerikaanse softwaregigant. Al moet "Project Spartan" vooral alle negatieve connotaties met Internet Explorer doen vergeten.

Microsoft heeft de eerste testversie van de nieuwe browser vrijgegeven in combinatie met gratis previewversies voor Windows 10, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat er tegen het najaar zit aan te komen. "De manier waarop sites tegenwoordig gemaakt worden, is helemaal anders dan tien jaar geleden. We hadden dus echt een nieuwe start nodig", klinkt het bij Microsoft.

Dat Internet Explorer al jaren kreunt onder een bijzonder slecht imago - de browser zou onstabiel, log en heel traag zijn -, zal wellicht ook wel meegespeeld hebben. De nieuwe browser die voorlopig naar de naam "Project Spartan" luistert, moet dan ook de standaardbrowser van weleer doen vergeten. Om dat laatste te bereiken worden een hele resem aan nieuwe mogelijkheden aangekondigd.

Nieuwe mogelijkheden

"Webnote is een van de nieuwe concepten die we lanceren", klinkt het. Met webnote kunt u letterlijk nota's nemen op het internet, met het toetsenbord of gewoon door iets aan te raken op het touchscreen. Het is volgens Microsoft "een fundamenteel andere manier om met het web om te gaan".

Een andere nieuwe mogelijkheid is "readreview", waarbij het gemakkelijk wordt om zaken te lezen op het internet. Met een klik op de knop verdwijnt alles behalve de tekst en de foto's. Zodat u niet afgeleid wordt door knipperende reclame of schreeuwerige banners. Een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld de reader-weergave die al sinds jaar en dag in Safari ingebouwd zit.

Ook de persoonlijke assistent Cortana - Microsoft's antwoord op Apple's Siri - zit ingebouwd in de nieuwe browser. Microsoft lanceerde Cortana vorig jaar al met de nieuwste Winsdows Phones. De persoonlijke assistent zal je tijdens het zoeken op het internet bijvoorbeeld al informatie suggereren.

Microsoft benadrukt dat de browser ver van af is en dat er de komende maanden nog nieuwigheden zullen worden gelanceerd. Toch maakt het Amerikaanse bedrijf zich sterk "het fundament te hebben gelegd voor de komende 20 jaar".

Meest gelezen