Zeker 100 doden bij aanslag op moskee in Nigeria

In Nigeria zijn zeker 100 doden gevallen bij een terroristische aanslag in en rond de moskee van de emir van Kano, een van de belangrijkste moslimgeestelijken van het land. De aanslagen vonden plaats tijdens het wekelijkse vrijdaggebed. Meer dan 270 mensen raakten gewond en het dodental kan nog oplopen. Alles wijst in de richting van de terreurorganisatie Boko Haram.

De aanval begon met 3 zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen. Daarna bestormden gewapende mannen de moskee. De explosies vonden plaats tijdens het wekelijkse vrijdaggebed. "Mensen schreeuwden en vluchtten weg", vertelt een plaatselijke journalist die zelf aan het bidden was. Intussen zijn al zeker 100 doden en ruim 270 gewonden geteld, andere bronnen spreken zelfs van meer dan 120 doden.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar iedereen kijkt in de richting van de islamistische rebellengroep Boko Haram. De aanhoudende terreur baart de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan veel zorgen.

In februari vinden er nieuwe verkiezingen plaats, waarbij hij een tweede ambtstermijn ambieert. Jonathan heeft het parlement al gevraagd om de noodtoestand in het noordoosten van zijn land te verlengen.

In een verklaring heeft president Jonathan de aanslag scherp veroordeeld. "Ik zal al het nodige doen om een eind te maken aan die verwerpelijke terreurdaden." Hij heeft een diepgaand onderzoek gevorderd naar de aanslag.

Wat is Boko Haram?

Boko Haram is een militante islamitische groepering die werd opgericht in 2002. De organisatie wil een islamitische staat inrichten in Nigeria. Ze zijn sterk gekant tegen al wat Westers is en ze streven een extreme interpretatie van de islam na. Ze keren zich tegen andersgelovenden, maar evengoed tegen gematigde moslims, zoals vandaag.

In 2009 lanceerde ze een militaire campagne, voornamelijk in het noordoosten van Nigeria. De aanslagen die ze plegen op scholen, dorpen en moskeeën vallen vooral op door hun wreedheid.

In april ontvoerden leden van de groep meer dan 200 schoolmeisjes. Daarna volgden stoere videoboodschappen over het lot van de meisjes. Velen zijn nog steeds vermist.

Meest gelezen