© Bart Roggeman

Initiatiefnemers Shuffletime willen met spel Vlaamse horeca en woonzorgcentra veroveren

Spelen we binnenkort op café allemaal shuffleboard in plaats van darts, biljart of tafelvoetbal? Als het van Luc Mattens, Stijn Caremans en Luc Gilles afhangt, wordt dit de nieuwe ‘sport’ in de horeca en rusthuizen.

Bart Roggeman

Een kruising tussen sjoelbak, curling en airhockey: dat is shuffleboard. En het is de initiatiefnemers van Shuffletime menens. Ze willen het spel in Vlaanderen bekend en populair maken door toernooien en competities te organiseren én zelfs een Shuffleboard Federatie op te richten. Dinsdag stelden ze in San Marco Village hun concept voor.

“Het spel komt oorspronkelijk uit Engeland waar het zo’n vierhonderd jaar geleden ontstond”, zegt Luc Mattens. “Nadien werd het verder verfijnd in Vlaanderen, maar eigenaardig genoeg is het bij ons onbekend.”

Verslavend

“In de Verenigde Staten daarentegen is het een hype. Het was daar, op bezoek bij mijn broer, dat ik het heb ontdekt. Veel mensen hebben er gewoon thuis een shuffleboard staan en er bestaan zelfs al complete speelhallen. Toen ik het ontdekte, heb ik het uren aan een stuk gespeeld. Ik kan je verzekeren dat het erg verslavend is.”

“Het fijne eraan is dat het spel door jong en oud samen kan ­worden gespeeld”, pikt Stijn ­Caremans in. “De spelregels zijn helemaal niet moeilijk. Het is amusement voor groot en klein samen. Mensen samenbrengen rond het shuffleboard is onze missie.”

Naast de horeca en clubhuizen van bijvoorbeeld sportclubs richten de initiatiefnemers zich ook op de zorgsector. “In woonzorgcentra kan het shuffleboard een leuk tijdverdrijf en goed alternatief zijn voor de klassieke bingo of rummikub. Het spel leent zich ook uitstekend voor ergo­therapeutische doeleinden, om bijvoorbeeld het gevoel in de arm en de handen te stimuleren na een hersenaandoening”, zegt Mattens.

“Ook in bowlingcentra willen we het spel promoten. Zo kunt u het spel al ontdekken bij Wima Bowling in Schelle en ­Sint-Niklaas. Op termijn is het de bedoeling om competities, toernooien en kampioenschappen te organiseren”, geven de initiatiefnemers aan.

Speelschijven

Shufflen doe je met speelschijven of pucks. Door die behendig en slim over het speelbord te schuiven, scoor je punten. Het doel is om je eigen pucks zo ver mogelijk tegen het einde van het shuffleboard te schuiven en je tegenspeler net dát te verhinderen, door zijn speelschijven weg te kaatsen of je eigen pucks in de weg te leggen.

www.shuffletime.be