© EPA

Belgische kandidaat-eurocommissaris wordt donderdag bij Juncker verwacht

De druk op ons land om een eurocommissaris aan te duiden, wordt opgevoerd. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europse Commissie, ziet vanaf dinsdag de verschillende kandidaat-eurocommissarissen die de regeringen van de lidstaten hebben voorgesteld. België komt donderdag aan de beurt.

edm, kld

Juncker hoopt in het begin van de week van 8 september zijn definitieve ploeg van eurocommissarissen voor te stellen. De verdeling van de portefeuilles is een delicate oefening, met heel wat landen die azen op de grote economische portefeuilles. Onder druk van het Europees Parlement heeft Juncker ook laten verstaan dat hij een Commissie wil met een aanzienlijk aantal vrouwen. Een wens die de lidstaten voorlopig nog niet echt verhoord hebben.

Eén post is alvast toegewezen: de staats- en regeringsleiders van de EU stelden de Italiaanse Federica Mogherini zaterdagavond aan als Hoge Vertegenwoordigster van het Buitenlandbeleid. Zij wordt meteen ook vicevoorzitster van de Commissie. Het is Juncker die alle andere posten toewijst. Hij kan, indien hij dat nodig acht, aan lidstaten ook vragen om met een alternatieve kandidaat op de proppen te komen.

'België verlamt Europa'

Voor België dringt de tijd. Onze kandidaat-commissaris wordt donderdag verwacht bij Juncker. 'Binnen enkele dagen wordt een beslissing genomen en gecommuniceerd over de Belgische kandidaat-eurocommissaris' zo viel zondag bij de coformateurs te horen als reactie op het ultimatum van Juncker.

De Luxemburger gaf ons land na afloop van de Europese top zaterdagavond drie dagen om één of meerdere kandidaten voor de Europese Commissie voor te stellen, nadat hij had gesteld dat België 'Europa verlamde' omdat het uitblijven van een Belgische kandidaat hem verhindert zijn ploeg samen te stellen.België is de enige lidstaat die nog geen kandidaat voor de Eropese Commissie heeft gepresenteerd.

'Europa kan niet investeren, Europa kan niet groeien, kan geen sterk buitenlands beleid hebben indien we niet vooruitgaan’, zo citeerde de woordvoerster van Juncker de tussenkomst van Juncker tijdens de vergadering van de Europese leiders. Ze wees erop dat de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie de lidstaten in eerste instantie tot 31 juli de tijd had gegeven om een kandidaat of een shortlist van kandidaten door te geven.

Liefst een vrouw

Juncker maakte zich niet enkel druk over het uitblijven van een Belgische kandidatuur. De Luxemburger maakte ook zijn beklag over het gebrek aan vrouwelijke kandidaten voor zijn team. Voorzitter Martin Schulz maakte zaterdag immers nogmaals duidelijk dat het Europees Parlement niet het vertrouwen zal schenken aan een Commissie die ‘aanzienlijk minder vrouwen telt’ dan de Commissie van José Manuel Barroso. Die telde negen vrouwen op een totaal van 28 eurocommissarissen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, zou Juncker slechts op vijf vrouwelijke eurocommissarissen kunnen rekenen. Volgens Schulz toonde elke regeringsleider in de vergadering begrip voor de eis van het Europees Parlement, maar ‘iedereen blijft maar naar zijn buurman aan tafel kijken en zo gebeurt er niets’. In dat licht zou ook België volgens de woordvoerster van Juncker een vrouwelijke kandidate naar voren moeten schuiven.

‘Dit doet me veel pijn’

Premier van lopende zaken Elio Di Rupo betreurt dat Juncker België een veeg uit de pan geeft omdat ons land nog steeds geen kandidaat-eurocommissaris heeft aangeduid. 'Dit doet me veel pijn. Ik heb steeds gevochten voor de Belgische uitstraling in Europa. Ik hou er niet van dat België met de vinger wordt gewezen als slechte leerling', zei Di Rupo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER