De Oekraïense president Petro Porosjenko had zaterdagmorgen een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. © AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: De Oekraïense president Petro Porosjenko had zaterdagmorgen een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.
thumbnail: null

Europese leiders bereid binnen een week sancties tegen Rusland uit te breiden

In het licht van de verdere escalatie van het conflict in Oekraïne zijn de Europese staatshoofden en regeringsleiders bereid om nieuwe sancties tegen Rusland te treffen. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy vannacht aangekondigd na afloop van de Europese top. De Europese Commissie zal 'binnen een week' nieuwe voorstellen op tafel leggen.

kld, edm

'Iedereen is er zich van bewust dat we snel moeten optreden', zei Van Rompuy. De Commissie heeft reeds een groot deel van het voorbereidende werk verricht en de lidstaten starten maandag meteen met hun consultaties over de nieuwe batterij maatregelen. De uiteindelijke beslissing wordt genomen 'in functie van de evolutie van de situatie'.

Volgens Van Rompuy toonden de Europese leiders 'grote vastberadenheid om elke mogelijke druk uit te oefenen op Rusland om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en een politieke oplossing te vinden, want er is geen militaire oplossing'. 'We zijn vastberaden om door te zetten met de sancties, ook al zorgen ze voor spanningen in onze landen. Dat is de prijs die betaald moet worden', zo vatte de Belg de sfeer van het overleg samen.

Geen wapens

Naast de doelgerichte blokkering van financiële tegoeden en inreisverboden voor individuen, hanteert de Europese Unie sinds eind juli ook economische sancties tegen Rusland. Zo is de toegang van Russische staatsbanken tot de Europese financiële markten belemmerd, is een wapenembargo op nieuwe contracten van kracht en de uitvoer van hoogtechnologisch materiaal voor olie- en schaliegaswinning stopgezet. De nieuwe sancties zouden zich volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel opnieuw op die domeinen situeren.

De Litouwse presidente Dalia Grybauskaite sprak zich ook uit voor wapenleveringen aan Oekraïne, maar daar wil alvast Merkel niet van weten. Dat zou de valse indruk doen ontstaan dat het conflict op militaire wijze opgelost kan worden, aldus de bondskanselier.

De Oekraïense president Petro Porosjenko hield zaterdag in Brussel besprekingen met topfunctionarissen van de EU in de aanloop naar de EU-top. Hij zei dat de toestand dicht bij het punt is ‘waarna er geen weg terug is naar het vredesplan’.‘Er bevinden zich duizenden buitenlandse troepen en honderden buitenlandse tanks op het Oekraïense grondgebied. Vandaag praten we over het lot van Oekraïne, maar morgen zou het over het lot van de veiligheid en stabiliteit in heel Europa kunnen gaan.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER