Pintje op het strand? 2,18 euro in Oostende, 8 euro in Noorwegen

De duurste stranden ter wereld vind je in Noorwegen, de goedkoopste in Vietnam. Dat blijkt uit de Strand Prijsindex van reisorganisatie TravelBird. In heel Europa is de Duitse kust het goedkoopste. En in Nederland betaalt u door de band genomen meer dan aan onze kust.

Gunter WILLEKENS

De Strand Prijsindex van TravelBird, een online aanbieder van reizen, vergelijkt de prijzen van 310 strandbestemmingen in meer dan 70 landen. Ze gaan daarbij uit van ‘een strandpakketje’ dat bestaat uit zonnebrandcrème (200 ml), een flesje water (500 ml), een pintje (33 cl), een lunch (inclusief drankje en dessert voor één persoon) en een ijsje.

De prijsverschillen blijven ondanks de globalisering enorm. Op het paradijselijke Cu Dai Beach in Vietnam betaalt u voor dat pakketje amper 12,43 euro. Voor dat geld kan u zich op de Griekse eilanden alleen maar insmeren. Op de Seychellen krijgt u zelfs maar een half potje zonnecrème voor dat bedrag, in Noorwegen anderhalf pintje.

In West Palm Beach (Florida, VS) kost een lunch 27 euro, in El Gouna (Egypte) kost dezelfde maaltijd slechts 5,31 euro.

“Wisselkoersen kunnen tot grote verschillen leiden in de prijs van een vakantie”, stelt Steven Klooster van TravelBird. “Door de waardevermindering van de pond zijn bijvoorbeeld de Britse stranden bijna 10 procent goedkoper geworden voor Europese reizigers.”

Duur Scandinavië

De lijst van duurste stranden bestaat voor twee derde uit Scandinavische bestemmingen. Zo betaalt u in het Noorse Kristiansand 60 euro voor het hele strandpakket. Belachelijk veel, zeker omdat u om er te geraken voorbij Noord-Duitsland moet, waar de goedkoopste stranden van Europa liggen. In het wondermooie Duitse Jutland betaalt u voor hetzelfde pakket net geen 18 euro. Vooral qua maaltijden (10,25 euro) scoren de Duitsers heel goed.

Maar ook onze kust blijkt bijzonder voordelig. Van de zes Belgische plaatsen in de lijst is Oostende het duurste, de koningin der badsteden staat op plaats 209 van de 310 bestemmingen. Hier betaalt u voor het pakket 26,65 euro. In De Haan, het goedkoopste strand aan onze kust, is dat een euro minder. IJsjes zijn gemiddeld het goedkoopste in Blankenberge (81 cent). De duurste pintjes worden in De Panne getapt (2,19 euro) en het eten kost het meest in Oostende (16,98 euro).

De Belgische kust is een pak goedkoper dan de Nederlandse. U betaalt er voor een strandpakketje al gauw 10 euro meer.

© HBvL

www.travelbird.be/strand-prijsindex-2017