Direct naar artikelinhoud

Holebimoslims breken het vasten van de ramadan

Archiefbeeld

De Caravan of Love organiseerde tijdens deze maand van ramadan én de Pridemaand een iftar voor holebimoslims en -transgenders en hun medestaanders in het Amerikaanse Minneapolis, omdat er nog altijd tegen holebi's en moslims gediscrimineerd wordt. Als je tot beiden behoort, is dat nog minder gemakkelijk. "Er zijn moedige zielen nodig, die tot beide gemeenschappen behoren en moedig leven, om verandering te brengen", zegt de 29-jarige Salma. Dat schrijft Buzzfeed News.

Er kroop veel organisatiewerk in deze iftar (het breken van het vasten tijdens de ramadan) om de privacy en de veiligheid te garanderen. De organisatoren waren de Caravan of Love. Deze organisatie begon als een groepje vrienden, maar organiseert ondertussen regelmatig activiteiten om een stem te geven aan de holebi- en transgendermoslims in hun thuisstad Minneapolis.

Het idee achter deze iftar was om een brug te slaan tussen de verschillende identiteiten van Amerikaanse holebi- en transgendermoslims. Ze zeggen dat hun holebi-identiteit niet altijd geaccepteerd wordt door sommige moslimgemeenschappen. Anderzijds wordt hun moslimidentiteit ook minder geaccepteerd in holebikringen, vooral sinds de schietpartij in homoclub Pulse in Orlando vorig jaar.

Maar niet-moslims en niet-holebi's waren ook welkom op de iftar. Zo was Erin Bryan aanwezig, zelf geen moslim maar wel homo. "Ik ben voor een groot deel van mijn leven gedemoniseerd door zo veel mensen, en er is nooit iemand geweest die is opgestaan om te vragen 'Wat is er mis met homo zijn?' Ik wil één van die mensen zijn die wél opstaat."

Morgen zal er voor het eerst een moslimkaravaan van de Caravan of Love meelopen in de Twin Cities Pride.

In België bestaan er meerdere organisaties voor holebi's, transgenders en interseksepersonen uit etnisch-culturele minderheden, zoals de organisatie Merhaba.