Zo slaap je wel goed tijdens warme nachten

© Shutterstock

Zweten, zweten en nog eens zweten... Belgische nachten zijn momenteel heel zwoel, met een verstoorde nachtrust tot gevolg. Gelukkig bestaan er simpele trucjes om toch fris naar dromenland af te zakken. An Mariman, coördinatrice van de Gentse Slaapkliniek die verbonden is aan het UZ, geeft een paar praktische tips.

Hanne Vandenweghe

We vallen makkelijker in slaap als onze kernlichaamstemperatuur daalt. Tijdens een warme nacht, is het dus heel belangrijk om de kerntemperatuur van je lichaam naar beneden te krijgen’, zegt Mariman. Ze legt uit dat ons lichaam bestaat uit proximale en een distale delen. Bij het proximale deel hoort onder meer onze borstkas en buik. Het distale deel is dan weer een verzamelnaam voor de uiteinden van ons lichaam zoals onze handen en voeten. ‘Als je vanbinnen afkoelt, geef je warmte af via de uiteinden van je lichaam.

Naakt of pyjama?

Mariman zegt dat je lichaam kan afkoelen door voor het slapengaan een koude douche te nemen. Apart slapen biedt in veel gevallen ook verfrissing: ‘Als je met twee personen in hetzelfde bed slaapt, dan produceer je uiteraard meer warmte en kan je meer gaan zweten’, zegt de experte. De Britse krant The Daily Mail raadt mensen in een recent artikel af om naakt te slapen als het warm weer is. Mariman betwijfelt echter of dit voor grote slaapproblemen zorgt, maar weet wel dat een pyjama voor een betere zweetopname zorgt waardoor je temperatuur geregeld kan worden. ‘Zonder bescherming verstoor je mogelijk jouw temperatuurregulatie. Als je naakt slaapt en de kamer koelt in de loop van de nacht af, dan kan je het koud krijgen. Dit kan positiewisselingen veroorzaken om je lichaam op die manier op te warmen. Hoe meer je van positie verandert, hoe meer kans dat je je eigen nachtrust en die van je partner verstoort.

Trucjes met de ventilator

Niet alleen je lichaamstemperatuur heeft een impact op je slaap tijdens zwoele nachten, ook de temperatuur in de slaapkamer speelt een grote rol. ‘De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden. Is het warmer, dan kan het moeilijker zijn om de slaap snel te vatten’, zegt Mariman. Ze tipt een overnachting in de lagere kamers van je huis. ‘Warme lucht stijgt dus hoe lager je kan liggen, hoe frisser het zal zijn en hoe makkelijker je de slaap zal kunnen vatten.’

Een ventilator in de kamer is ook een goede optie, maar volgens Mariman moet je deze wel strategisch plaatsen. Zorg ervoor dat deze geen frisse lucht in de onmiddellijke richting van je gezicht blaast en plaats deze zeker niet te dicht. Wel goed: plaats de ventilator ‘s avonds, wanneer het begint af te koelen, in je kamer en installeer er een bakje voor. Leg daar een plastic fles met bevroren water in en blazen maar. Zo simuleer je een aircosysteem. Het bakje voorkomt dat je ‘s morgens een plas water in je kamer vindt. Een andere truc met de ventilator: laat het apparaat richting de deuropening draaien, zo kan de warme lucht de kamer verlaten. Zet tezelfdertijd een raam open zodat er verse, frisse lucht kan binnenkomen. Nog te warm? Dan kan het helpen om je lakens even te laten afkoelen in de diepvriezer, maar het is makkelijker om gewoon een icepack in je hoofdkussen te rollen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer