© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

© Dennis Truyen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Expo: 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen'

Er was ruime belangstelling voor de opening van de tentoonstelling van Alfons Jeurissen, de meesterlijke verteller van de Kempen. Ook werd de publicatie 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen' door Denis Truyen en Henri Schutters voorgesteld.

Dennis Truyen

BICC 't Poorthuis Peer, zondag 19 oktober 2014, 14.30 uur. Een goed jaar geleden, na een activiteit in BICC ‘t Poorthuis spraken Denis Truyen, geboren en getogen Perenaar, thans woonachtig in Bree, Maarten Geuns, bibliothecaris, en Henri Schutters af om een tentoonstelling te organiseren over Alfons Jeurissen, streekauteur van de Kempen en meesterlijke verteller opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen. In het voorjaar werd een werkgroep opgericht met als deelnemers: Tino Bijnens, auteur van het boek ‘Een Eeuw later’, gewijd aan Alfons Jeurissen, Luc Knapen, achterneef van Alfons Jeurissen, Maarten Geuns, Henri Schutters en Denis Truyen.Thema voor de drie activiteiten rond 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen'. We kozen uit het boek 'Heksendans', het verhaal dat het meest tastbaar gesitueerd is in Peer d.i. in Erpekom en 't Lin, nl. 'Jenke Kraai en de Katten' (van Croxdijkske) om voor het voetlicht te brengen.

Harry Thijs en Etienne Scheelen - van Toneelvereniging 'Dommelbron Linde Wauberg' - hebben het op schitterende wijze ingesproken in de studio van Radio Fm Goud in het Breugelhuis. Video Productions Engelen van Grote-Brogel hebben het verder geproducet. Als begeleiding bij deze activiteiten heb ik samen met Henri Schutters een boekje van 60 blz. samengesteld over 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen' waarin ook het volledige verhaal van 'Jenke kraai en de Katten' is opgenomen, compleet met CD . De tekst is verlucht met 45 foto's en kleurenreproducties.

Tijdens de lezing op dinsdag 28 oktober om 20 uur in BICC 't Poorthuis wordt dieper ingegaan op de betekenis van Jeurissen zelf en zijn relatie met Peer. Staaf Scheelen zal zijn persoonlijke versie vertolken van 'Jenke Kraai en de Katten' (van Croxdijkske) op woensdag 26 november eveneens in 't Poorthuis maar dan om 19.30 uur. Na deze voordracht wordt verder 'geuchterd in de geest van Jeurissen'. Er zullen veel oude foto's getoond worden en oude verhalen verteld die iedereen zelf ook mag aanbrengen, ook in het dialect.

Aan de basis van dit drievoudig initiatief lag Tino Bijnens. Hij deed onderzoek naar Alfons Jeurissen en kwam zo niet toevallig in contact met Luc Knapen, achterneef van Alfons Jeurissen maar ook met Denis Truyen, achterneef van Jef van ’t Bergsken Linde-Peer.Alfons Jeurissen was, samen met zijn vriend Jef Gielen (van ’t Bergsken) douanier in Essen en schreef in zijn vrije tijd volksverhalen, geïnspireerd op de verhalen die hij opstak tijdens de talrijke uchteravonden in afspanning ’t Bergsken te Linde-Peer. Hij beschrijft de mensen van de heide en de landschappen op zo’n onovertroffen wijze, dat hij gerust op het niveau van Stijn Streuvels mag geplaatst worden.Uit dit onderzoek ontstond het boek ‘Een Eeuw later’. Dit boek handelt over de streek die Alfons Jeurissen zo nauw aan het hart lag en dikwijls heeft bezocht en erover geschreven: Limburg in het algemeen en Peer, Meeuwen, Genk, Diepenbeek en Helchteren in het bijzonder. Dit boek, doorspekt met verhalen van Alfons Jeurissen en geïllustreerd met prachtige foto’s, oogt als een mooie cultureel toeristische gids.

Zondag 19 oktober om 14.30 uur vond de opening plaats onder ruime belangstelling, ondanks het mooie fietsweer. Tijdens de academische zitting heette Henri Schutters de aanwezigen welkom. Denis Truyen ging dieper in op de betekenis van Alfons Jeurissen en zijn relatie met Peer en 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen'. Daarna stelde Denis Truyen de nieuwe publicatie voor. Al degenen die meewerkten aan dit project mochten van Henri Schutters, coördinator-archiefbeheerder van culturele kring 'Dat Stedeken Peer' een exemplaar in ontvangst nemen tegelijk met een kleurgetrouwe reproductie in kader van een mooi schilderijtje van Alfons Jeurissen dat door de familie Jeurissen vrijblijvend ter beschikking was gesteld. Ook de aanwezige leden mochten hun exemplaar in ontvangst nemen. Schepen van Cultuur mevr. Sigrid Cornelissen sprak met veel vol lof over dit project en prees deze mooie publicatie die dit mooie verhaal nu vereeuwigt. Daarna opende zij deze tentoonstelling.Luc Knapen gaf een rondleiding langs de tentoonstelling van talrijke persoonlijke attributen en schilderingen van Alfons Jeurissen.

De tentoonstelling werd verder opgeluisterd door een tiental schilderijen van Jaak Taens, die heel mooi in het geheel passen. Vanuit zijn jeugd was hij een groot bewonderaar van Jeurissen en zoals hij, gefascineerd en geïnspireerd door het Limburgs landschap en de heide. Zijn werk bestaat uit kleurrijke composities van de heide, maar ook uit verdwenen tafereeltjes met lemen huisjes in vakwerkbouw, schaapskooien, schapen met schaapherder enz. maar ook uit kleurrijke abstracten met de heide als thema. Van hem werden ook tien mooie schilderijen opgenomen in de voorgestelde publicatie.De tentoonstelling werd afgesloten met een lekker glas wijn en lekkere hapjes. De initiatief-nemers mochten genieten van de algemeen lovende woorden van de aanwezigen. Ook de aanwezige familieleden van Jeurissen waren verrast en vol lof over dit project en de mooie uitwerking ervan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer