Direct naar artikelinhoud

Stembureaus Oekraïne open

In Oekraïne zijn vanochtend om 8.00 uur lokale tijd de stembureaus geopend voor de parlementsverkiezingen. Het zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari na massale protesten werd verdreven.

Stembureaus Oekraïne open

President Petro Porosjenko heeft de vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop op een pro-Europese meerderheid in de 450 zetels tellende volksvertegenwoordiging. Volgens opiniepeilingen gaat dat lukken, wat de banden met Rusland mogelijk verder onder druk zet.

Porosjenko leunt op zijn eigen Solidariteits-Partij en de partij Oedar, die geleid wordt door voormalig bokskampioen Vitali Klitsjko. In het pro-Europese kamp heeft de president ook rivalen. Premier Arseni Jatsenjoek doet aan de verkiezingen mee met zijn Volksfront.

Oud-premier Joelija Timosjenko is met haar partij Vaderland in de race.
In de twee oostelijke regio's waar het regeringsleger oorlog voert tegen pro-Russische rebellen, Donetsk en Loegansk, wordt niet gestemd. De rebellen zijn van plan om begin volgende maand hun eigen verkiezingen te houden, maar Porosjenko noemt die stembusgang illegaal. Ook op de in maart door Rusland geannexeerde Krim kan niet worden gestemd.

In totaal doen 29 partijen mee. Naar verwachting haalt slechts een handjevol de kiesdrempel van 5 procent. Zo'n 2000 internationale waarnemers zijn in Oekraïne om de stembusgang te volgen. De stembureaus sluiten om 20.00 uur lokale tijd. De voorlopige uitslagen worden kort daarna verwacht.