Europa League-finale wordt clash tussen Cruijff-adept en de anti-Cruijff

© AFP

Vanavond betwisten met Ajax en Manchester United twee Europese grootheden (6 Europacups versus 4 Europacups) de finale van de Europa League. Maar qua DNA staan de clubs momenteel mijlenver van elkaar. Wie wint de clash der stijlen?

Gert Gysen in Stockholm

Moeten versus willen

De twee ploegen gaan straks met een totaal andere intentie de wedstrijd in. Bij Manchester United is het van moeten, terwijl ze bij Ajax vooral graag willen winnen. De druk bij de Engelsen is dus een pak hoger. Na twee tegenvallende seizoenen op rij – vorig jaar slechts vijfde en alleen winst in de FA Cup, nu pas zesde in de Premier League – kan de club wel een opkikker gebruiken. Bovendien hangt aan de overwinning in de Europa League sinds vorig jaar een rechtstreeks ticket naar de Champions League vast. Dat is voor Mourinho en co zelfs nog meer waard dan de beker zelf. Want ManU dat twee jaar op rij niet deelneemt aan het kampioenenbal? Dat zou een blamage zijn.

© EPA

De anti-Cruijff versus de Cruijff-adept

De speelstijlen van beide finalisten liggen nogal ver uit elkaar. En dat heeft veel te maken met hun trainers. Ajax-coach Peter Bosz is iemand die aanvallend denkt terwijl Mourinho er niet vies van is om wat cynisch de ‘bus te parkeren’. De Portugees ademt resultaat, terwijl Bosz ook denkt aan amusement. “We zijn in de finale gekomen met een bepaalde manier van voetballen. Die hopen we nu ook te laten zien”, klonk het gisteren uit de mond van de Nederlandse coach.

© EPA

En terwijl Peter Bosz het erfgoed van Johan Cruijff bewaart bij Ajax - hij werkte nog met diens zoon Jordi bij Maccabi Tel Aviv en ging als kind naar De Meer speciaal om Cruijff bij zijn rentree bij Ajax aan het werk te zien – kunnen we resultaatscoach Mourinho wel de anti-Cruijff noemen. Toen Barcelona in 2008 een opvolger zocht voor Frank Rijkaard, hoopte Mourinho op de job, maar er was verdeeldheid onder het bestuur.

© EPA

Cruijff mocht de knoop doorhakken, kreeg Mourinho te horen, en die kwam aandraven met Pep Guardiola. Mourinho is dat nooit vergeten en toen Real Madrid twee jaar geleden een anti-Barcelona en anti-Guardiola trainer zocht, was de Portugees de ideale kandidaat. Sindsdien is zijn afkeer van idealistische voetbaltrainers alleen maar gegroeid. Cruijff, Guardiola, Wenger en dus ook Peter Bosz, hij moet er niets van weten.

Ploeg van 331 miljoen versus 19,6 miljoen

Geld is niet alles, zo blijkt. Terwijl Ajax dit jaar in de Europa League de op één na jongste ploeg – alleen Genk stelde een keer een nog jongere ploeg op – tussen de lijnen bracht en die dus nauwelijks een cent gekost heeft, is de ploeg van Manchester United een pak duurder. Paul Pogba kostte op z’n eentje al meer dan de hele Ajax-selectie.

© Photo News

AJAX

Onana (250.000 euro) -Veltman (0), Sánchez (5 miljoen), De Ligt (0), Riedewald (0) – Klaassen (0), Schöne 0), Ziyech (11 miljoen) – Traoré (0), Dolberg (350.000), Younes (3 miljoen).

TOTAAL: 19,6 miljoen euro

MANCHESTER UNITED

Romero (0) – Valencia (18,9 miljoen), Jonas (19,3 miljoen), Blind (17,5 miljoen), Darmian (18 miljoen) – Herrera (36 miljoen), Fellaini (32,4 miljoen) – Martial (42 miljoen), Pogba (105 miljoen), Mkhitaryan (42 miljoen) – Rashford (0).

TOTAAL: 331,1 miljoen euro

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen