© BFM

© BFM

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrouw sterft bij matrasbrand: rookmelder treedt in werking, maar reactie komt te laat

Een 47-jarige vrouw kwam woensdag rond middernacht om het leven toen brand uitbrak in haar slaapkamer op het Turnhoutse Groenplein.

HO

Bewoners van het Groenplein in het noorden van het Turnhoutse centrum namen woensdag rond 23.30u een brandgeur waar. Nadat ze in de eigen woning geen onregelmatigheden hadden gevonden, liepen ze het pleintje op. Daar ontdekten ze dat de brandlucht uit een aanpalend huisje afkomstig was.

“Toen we arriveerden, zagen we dat de ramen op de bovenverdieping helemaal zwartgeblakerd waren”, vertelt bevelvoerder Nick Eelen van de Turnhoutse brandweer. “Boven vonden onze manschappen het lichaam van een vrouw. Het was vooral de matras in de slaapkamer die gebrand had. Dat ging gepaard met veel rookontwikkeling. De brandhaard zelf was onmiddellijk onder controle. Voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten.”

Het parket liet een branddeskundige ter plaatse komen om de omstandigheden te onderzoeken. “We hebben voorlopig geen zicht op de precieze oorzaak van de brand. Het feit dat de matras vuur heeft gevat, doet vermoeden dat de vrouw met een sigaret in slaap is gevallen.”

Volgens de buren waren ze ook gealarmeerd door het gepiep van de rookdetector in de getroffen woning. De hulpverleners troffen het lichaam van de 47-jarige bewoonster Gwendoline W. in de ruimte naast het slaapvertrek aan. Het is niet duidelijk of de vrouw nog heeft geprobeerd om te ontkomen. “De vrouw is bevangen geraakt en overleden aan rookintoxicatie”, zegt woordvoerder ­Inge Delissen van het parket Antwerpen afdeling Turnhout. “Het onderzoek wijst uit dat de oorzaak accidenteel was. Er is geen kwaad opzet.”

Het rijhuisje is een doorgangswoning van het OCMW, waar mensen in een crisis­situatie maximaal enkele maanden kunnen verblijven.Gwendoline W. had nog maar zeer recent haar intrek genomen in het rijhuisje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER