Vanavond erop of eronder voor OH Leuven: wat staat er op het spel?

© BELGA

Van eerste klasse naar amateurvoetbal in dertien maanden. Een jaar na de vorige degradatie dreigt OH Leuven straks helemaal in een sportief ravijn te vallen. Twee degradaties op rij, dat is geleden van 1999 toen het KV Kortrijk overkwam. In de degradatiethriller tegen Lommel heeft OHL vanavond aan één punt genoeg om zich te handhaven in het professioneel voetbal. Bij een nederlaag wordt de ooit zo bruisende Leuvense fusieclub veroordeeld tot een amateurvoetbal. De gevolgen van een worstcasescenario?

Thomas Standaert

SPORTIEVE LEEGLOOP

Amateurvoetbal of niet, het is nu al zeker dat de kern van OHL er volgend seizoen helemaal anders zal uitzien. Zes gehuurde spelers (Storm, Loemba, de Medina, Horemans, Schoofs en Tabekou) keren terug naar hun club en minstens tien anderen (Monteyne, D’Ulivo, Bracke, Ngawa, Delporte, Henkinet, Houdret, Yagan, Kindermans en El Banouhi) zijn einde contract. Bekende namen als Azevedo, Le Postollec en Kostovski liggen wel nog onder contract maar of zij mee in eerste amateurklasse gaan spelen valt te betwijfelen.

Anciens Reynaud en Simaeys doen het zeker niet. Met de Franse kapitein werd een overeenkomst getroffen om de samenwerking na dit seizoen stop te zetten en ook voor Simaeys wordt naar een oplossing gezocht. Coach Dennis van Wijk, die in januari de ontslagen Emilio Ferrera opvolgde, is wel bereid op post te blijven. “Als de club dat wil sta ik daarvoor open. Vorig seizoen werd ik nog kampioen in derde klasse (

met Beerschot, nvdr.

). Ik voel me daar niet te goed voor.” Voor de match op leven en dood houdt Van Wijk geen rekening met de contractsituaties van zijn spelers. Ook van hen die de club straks zeker de rug toekeren verwacht Van Wijk dat ze vechten tot de laatste snik. “Ik selecteer de beste spelers. In eer en geweten, op basis van wat ik zie op training. Onze kansen? Fiftyfifty.”

DRAMA VOOR JEUGDWERKING

Vrijwel het enige positieve nieuws dat er het afgelopen jaar nog te rapen viel bij OHL kwam uit de jeugdwerking van de club. De beloften kroonden zich tot kampioen van 1B en ook bij de elitejeugd presteert OHL sterk in veel leeftijdscategorieën. Het goede werk van de jeugdcoaches gekoppeld aan een uitstekende infrastructuur maakt van OHL een van de beste twaalf jeugdopleidingen van het land. “OHL is zelfs de énige club in 1B die nog investeert in haar jeugdopleiding”, weet Van Wijk. Jong talent heeft de club dan ook in overvloed maar ‘dankzij’ de slechte resultaten van de eerste ploeg dreigt het dat allemaal kwijt te spelen. Bij degradatie zakt immers ook de ‘elite-jeugd’ van OHL mee naar eerste amateur. “Het grootste drama als het tegen Lommel verkeerd loopt is voor onze jeugd”, is voorzitter Vandebroeck formeel. “Dan verliezen we al onze goede spelers en zal onze opleiding inboeten op vlak van niveau. Ik kan niet hard genoeg benadrukken hoe jammer dat zou zijn. Onze jeugd is ons uithangbord. We zijn daar enorm fier op.” De club garandeerde al haar jeugdspelers al een vrije transfer mocht het vanavond mislopen. Een nederlaag tegen Lommel betekent dus niet alleen een leegloop van de eerste ploeg maar ook een exodus van jong talent.

QUID OVERNAME?

Voor de financiële toekomst van de club is het resultaat van vanavond dan weer cruciaal omwille van de gevolgen voor een overname van de club. Dat een profclub in 1B een stuk aantrekkelijker is voor een investeerder als een amateurclub spreekt voor zich. Tot eind juni heeft OHL nog steeds een lopend voorakkoord met de Chinese sportmagnaat Jiang Lizhang. “En daarin zijn geen opschortende voorwaarden voorzien in geval van degradatie”, weet Vandebroeck. Of Lizhang nog wel zo geïnteresseerd is in de Leuvense club, nadat hij vorige maand nog pijnlijk voor schut werd gezet door het stadsbestuur, is minder duidelijk. “Ik ben niet degene die hem heeft weggejaagd”, zucht Vandebroeck. “Maar een degradatie naar de amateurklasse betekent niet dat er geen investeerders meer geïnteresseerd zijn in OHL. Daarvoor zijn we een club met te veel mogelijkheden. Dat hoeft ook niet noodzakelijk de Chinese piste te zijn. Het kunnen andere pistes zijn, ook Vlaamse. Ik ben overtuigd dat OHL ook een worstcasescenario zal overleven.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen